Szyszki z ryżu preparowanego i krówek

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Tradycyjny deser, który jako dziecko kupowałam w szkolnym sklepiku. W ostatni weekend robiłam szyszki z moją córeczką. A że deser tego rodzaju jest łatwy, ekspresowy i smaczny, była zachwycona.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400 g cukierków krówek
    125 g masła
    90 g ryżu preparowanego
    1 czubata łyżeczka czarnego kakao
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Szyszki z ryżu preparowanego i krówek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Krówki i masło pokroić na drobne kawałki, włożyć do garnka z grubym dnem. Rozpuszczać krówki z masłem ciągle mieszając. Kiedy masa jest już rozpuszczona dodać kakao i bardzo dokładnie wymieszać. Następnie masę zdjąć z ognia i wsypać ryż preparowany, bardzo dokładnie wymieszać. Odstawić masę do przestygnięcia. Kiedy masa jest już na tyle ostygnięta, że można ją swobodnie dotykać rękami, nabieramy porcje i formujemy szyszki. Układamy na papierze do pieczenia i odstawiamy w chłodne miejsce do zastygnięcia. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować