Krokiety z mięsem z rosołu

4.79 (174 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Przeglądając różne grupy kulinarne, co poniedziałek natrafiam na pytanie: "co z mięsa z rosołu?". Robiłam już kotleciki, pierogi oraz galaretkę. Tym razem proponuję krokiety z drobiowego mięsa z rosołu. Aby farsz nie był suchy wraz z mięsem zmieliłam warzywa z rosołu. Doprawiłam wszystko mocno cebulką, czosnkiem oraz dużą ilością pieprzu. Jeszcze gorące, prosto z patelni z kubkiem gorącego barszczyku są po prostu pyszne. W przepisie przypominam również przepis na idealne naleśniki do krokietów, które nie pękają

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Na farsz
    4 ćwiartki z kurczaka z rosołu (ok. 1 kg)
    2 gotowane marchewki z rosołu
    1 gotowany por z rosołu
    1 mała, gotowana pietruszka z rosołu
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    1 duża cebula
    1 ząbek czosnku
    sól i pieprz

    Na16 szt naleśników:
    4 jaja L
    2 szklanki mleka
    4 łyżki oleju
    2 szklanki gorącej wody
    3 szklanki mąki
    szczypta soli

    Ponad o:
    Olej do smażenia
    4 jajka
    1 łyżka mleka
    bułka tarta
    sól i pieprz
Wystaw ocenę:

4.79 (174 ocen)

Zobacz również:

Krokiety Naleśniki

Krokiety z mięsem z rosołu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 5 jaj 2 i 1/2 szklanki mleka 5 łyżek oleju 2 i 1/2 szklanki gorącej wody 3 i 2/3 szklanki mąki 1. Naleśniki. Do wysokiej miski wlać mleko i jajka, chwilę miksować mikserem, następnie dodać gorącą wodę i znów miksować. Dodać olej oraz mąkę i znów miksować na gładka masę, odstawić ciasto na 30 minut. Na rozgrzanej patelni (już bez oleju) smażyć z obu stron cienkie naleśniki. Tak przygotowane naleśniki nie będą pękać przy zwijaniu.
    Mięso z kurczaka obrać z kości i przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa wraz z warzywami. Można je też rozdrobnić za pomocą elektrycznego rozdrabniacza lub malaksera. Cebulę posiekać, dodać do mięsa. Do mięsa dodać również przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki oraz przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać.
    Na naleśniki nakładać po kopiatej łyżce farszu i zawijać w krokietowe roladki.
    Jajka rozmącić z mlekiem, sola i pieprzem. Krokiety panierować w jajku, następnie bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na średnim ogniu, ze wszystkich stron na złoto. Serwować gorące na przykład z kubkiem czerwonego barszczu. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Bez gotowania Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować