Krokiety z mięsem z rosołu

  • wyświetlono: 621 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Przeglądając różne grupy kulinarne, co poniedziałek natrafiam na pytanie: "co z mięsa z rosołu?". Robiłam już kotleciki, pierogi oraz galaretkę. Tym razem proponuję krokiety z drobiowego mięsa z rosołu. Aby farsz nie był suchy wraz z mięsem zmieliłam warzywa z rosołu. Doprawiłam wszystko mocno cebulką, czosnkiem oraz dużą ilością pieprzu. Jeszcze gorące, prosto z patelni z kubkiem gorącego barszczyku są po prostu pyszne. W przepisie przypominam również przepis na idealne naleśniki do krokietów, które nie pękają

IMG_20200806_213033_346
  • 15 porcje
  • 90min
  • Średni

Składniki

Na farsz
4 ćwiartki z kurczaka z rosołu (ok. 1 kg)
2 gotowane marchewki z rosołu
1 gotowany por z rosołu
1 mała, gotowana pietruszka z rosołu
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
sól i pieprz

Na16 szt naleśników:
4 jaja L
2 szklanki mleka
4 łyżki oleju
2 szklanki gorącej wody
3 szklanki mąki
szczypta soli

Ponad o:
Olej do smażenia
4 jajka
1 łyżka mleka
bułka tarta
sól i pieprz

Sposób przygotowania przepisu:

Krokiety z mięsem z rosołu

  • 5 jaj 2 i 1/2 szklanki mleka 5 łyżek oleju 2 i 1/2 szklanki gorącej wody 3 i 2/3 szklanki mąki1. Naleśniki. Do wysokiej miski wlać mleko i jajka, chwilę miksować mikserem, następnie dodać gorącą wodę i znów miksować. Dodać olej oraz mąkę i znów miksować na gładka masę, odstawić ciasto na 30 minut. Na rozgrzanej patelni (już bez oleju) smażyć z obu stron cienkie naleśniki. Tak przygotowane naleśniki nie będą pękać przy zwijaniu.
    Mięso z kurczaka obrać z kości i przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa wraz z warzywami. Można je też rozdrobnić za pomocą elektrycznego rozdrabniacza lub malaksera. Cebulę posiekać, dodać do mięsa. Do mięsa dodać również przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki oraz przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać.
    Na naleśniki nakładać po kopiatej łyżce farszu i zawijać w krokietowe roladki.
    Jajka rozmącić z mlekiem, sola i pieprzem. Krokiety panierować w jajku, następnie bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na średnim ogniu, ze wszystkich stron na złoto. Serwować gorące na przykład z kubkiem czerwonego barszczu. Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

naleśnikimięso z rosołukrokietykuchnia babcikuchnia resztkowazero wasteNo wastenie marnuję

Komentarze

Podobne przepisy

krokiety

Dodane przez: Bożena Z.

Domowe krokiety z miesem mielonym

wysmienicie smakuja z czerwonym...

Krokiety z fasolką szparagową

Dodane przez: Krystyna32

Krokiety z fasolką szparagową

Smaczne krokiety. Polecam przepis.

Krokiety z farszem pieczarkowo-jajecznym

Dodane przez: neliada

Krokiety z farszem pieczarkowo-jajecznym

Takie krokiety to świetna propozycja...

Krokiety z młodą kapustą i serem żółtym

Dodane przez: 2milutka

Krokiety z młodą kapustą i serem żółtym

Chrupiące, rumiane efektowne i...

Chrupiące krokiety z truskawkami

Dodane przez: Ewelina Marcin

Chrupiące krokiety z truskawkami

Krokiety ze słodkimi, dojrzewającymi...

Krokiety.

Dodane przez: Słodko Słodka

Krokiety z Pieczarkami i Żółtym Serem

Krokiecik z Barszczykiem szczególnie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE