Grillowana pierś w sosie rydzowym

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Mleczaj rydz, znany grzybiarzom jako rydz, to jeden z ulubionych przeze mnie grzybów.. Charakterystyczne rude kapelusze są wyśmienite zarówno duszone, smażone czy marynowane.
Dziś proponuję delikatne, soczyste mięso z piersi kurczaka w idealnym kremowym sosie, z rydzów. Tylko kilka składników, a otrzymujemy obłędne w smaku danie. Takie dania mogę jeść codziennie.

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka (ok 250-300 g)
    300 g rydzów
    2 duże cebule
    2 duże łyżki masła
    200 g śmietanki 30 %
    sól
    pieprz
    słodka wędzona papryka
    olej w spary'u
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy Sos grzybowy

Grillowana pierś w sosie rydzowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby oczyścić i przekroić na mniejsze kawałki (łatwiej ocenić, czy nie są czasem robaczywe). Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, na patelni rozgrzać masło, wrzucić na patelnię cebulę. Kiedy cebula już się zeszkli, dodać grzyby i smażyć je ok. 10 minut. Następnie dodać sól, pieprz i zalać wszystko śmietanką. Przykryć patelnię pokrywką i dusić grzyby w śmietanie, aż śmietanka zrobi się gęsta.
    W czasie gdy grzyby się duszą, umyć pierś z kurczaka i okroić na mniejsze kawałki, posypać solą, pieprzem i wędzoną papryką. Patelnię grillową spryskać olejem w spray'u, rozgrzać ją i obsmażyć z obu stron mięso. Kiedy mięso jest już złote (ale nie suche), ściągamy je z patelni. Mięso serwujemy z gorącym sosem, z ziemniakami, makaronem lub pieczywem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Rydze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować