Cukinia faszerowana indykiem i kremowym serkiem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Średni

Póki jeszcze sezon na cukinię zróbcie tą przepyszną a w dodatku zdrową potrawę. Danie nie jest tuczące, ale syci, no i jest naprawdę smaczne.
Soczystą cukinię nadziałam mięsem z piersi indyczej, która jest wymieszana z kremowym serkiem dzięki temu mięso nie jest suche, wszystko doprawiłam ziołami prowansalskimi i świeżym koperkiem. Dzieło wieńczy pyszna jajeczno-parmezanowa panierka zapieczona na chrupiąco. Do dania podałam domowy sos czosnkowy na bazie skyru.
Danie jest idealne dla tych co dbają o linię lub są na diecie, a nie chcą chodzić głodni:)

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Średni

Składniki:

  • 2 średnie cukinie (takie ok. 30 cm długości)
    300 g ugotowanej piersi indyka
    4 pełne łyżki kremowego, śmietankowego serka
    2 łyżki siekanego koperku
    1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
    2 jajka L
    1 łyżeczka sproszkowanego parmezanu lub sera koziego
    sól
    pieprz

    Sos czosnkowy:
    100 g skyru
    1 łyżeczka dobrego ketchupu
    1 ząbek czosnku
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Cukinia faszerowana indykiem i kremowym serkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Cukinia faszerowana indykiem i kremowym serkiem 1. Sos czosnkowy. Skyr wymieszać z ketchupem, dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, doprawić solą i pieprzem.


    Pierś z indyka rozdrobnić malakserem lub blenderem.
  • Cukinia faszerowana indykiem i kremowym serkiem 2. Do mięsa dodać serek śmietankowy, sól, pieprz , zioła i koperek. Wszystko razem wymieszać. Farsz ma mieć kremową konsystencję, jeżeli twój serek jest mniej kremowy, dodaj go trochę więcej do farszu.
  • Cukinia faszerowana indykiem i kremowym serkiem 3. Cukinie umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym, odciąć końce i pokroić na 5-6 centymetrowe kawałki. Następnie wydrążyć kawałki cukini z ziaren, tak aby zostało "dno" o grubości około 0,5 centymetra.
  • Cukinia faszerowana indykiem i kremowym serkiem 4. Wydrążoną cukinię posypać solą i wstawić do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na 10 minut.
    Po tym czasie wyjąć cukinię z piekarnika i wylać z niej sok, który wytworzył się podczas pieczenia.
  • Cukinia faszerowana indykiem i kremowym serkiem 5. Następnie napełnić wydrążone cukinie farszem, zostawiając wolne miejsc ok. 0,5 od góry.
    Jajka roztrzepać z pieprzem i sproszkowanym parmezanem. Na wierzch każdej cukini wylać jajko z serem. Zapiekać przez 30 minut. Podawać gorące z sosem czosnkowym. Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować