Placki z cukini ze słonecznikiem pieczone w piekarniku

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 9 osób
  • Średni

Placki z cukini lubiłam zawsze, tym razem postanowiłam przygotować ich zdrowszą wersję-pieczone w piekarniku. Nie dość, że zaoszczędziłam sobie stania przy patelni, to jeszcze uniknęłam tłuszczu, który wchłaniają placki smażone na patelni.
Do moich placków dodałam słonecznik, który po upieczeniu cudownie chrupał i nadawał oryginalnego smaku plackom, właściwie "robił" tam całą robotę. Placki podałam z sosem czosnkowo-koperkowym na bazie skyru.
Placki są dobre zarówno na ciepło, prosto z piekarnika, dlatego jeżeli zostaną wam z obiadu takie placuszki spakujcie je sobie do pracy na drugie śniadanie.

  • 60 min
  • Dla 9 osób
  • Średni

Składniki:

  • Na 9 placków:
    2 średnie cukinie (ok 500-600 g)
    5 łyżek łuskanego słonecznika
    1 jajko L
    2 łyżki mąki orkiszowej
    1 duży ząbek czosnku
    1 średnia cebula
    1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
    listki z 1 gałązki tymianku
    sól
    pieprz

    Sos czosnkowo-koperkowy:
    100 g skyru
    1 łyżeczka ketchupu
    1 ząbek czosnku
    1 łyżeczka świeżego siekanego koperku
    sól
    Pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Placki

Placki z cukini ze słonecznikiem pieczone w piekarniku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię obrać i zetrzeć na jarzynowej tarce o grubych oczkach. Cebulę i czosnek obrać i bardzo drobno posiekać. Dodać do cukini. Warzywa posolić 1 łyżeczką soli, wymieszać i odstawić na godzinę. W tym czasie przygotować sos. Skyr wymieszać z ketchupem, dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i koperek, doprawić solą i pieprzem. Odstawić sos do lodówki, aby "się przegryzł".
    Po godzinie przełożyć warzywa do czystej ścierki kuchennej i bardzo dokładnie odcisnąć z soku.
    Odciśnięte warzywa przełożyć do miski, dodać jajko, mąkę i słonecznik, doprawić przyprawami i dokładnie wymieszać. Piekarnik nagrzać do 180 st. C . Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze do pieczenia wyłożyć placuszki (mi z tej porcji wyszło 9-w sam raz na blachę 60x60 cm).
    Piec przez 25 minut aż się placki zrumienią, a następnie przewrócić placki na drugą stronę i piec jeszcze przez 10 minut. Podawać gorące z sosem czosnkowo-koperkowym. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Słonecznik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować