Chrust lany

5 (195 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Tłusty czwartek już za chwilkę, jeżeli nie macie czasu na przygotowanie tradycyjnego chrustu, przygotujcie ten lany. Jest kruchutki,pyszny a do tego przygotujecie go naprawdę ekspresowo.

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 g mąki tortowej
    3 jaja L
    180 ml mleka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka mocnego alkoholu
    Cukier puder i cukier waniliowy do posypania
    500 ml oleju rzepakowego
Wystaw ocenę:

5 (195 ocen)

Zobacz również:

Ciastka

Chrust lany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do miski. Dodać jajka, mleko i alkohol. Dokładnie wymieszać za pomocą trzepaczki lub miksera. Tak przygotowaną masę przełożyć do rękawa cukierniczego lub do butelki z dziubkiem po napoju. Olej wlać do rondelka lub na głęboką patelnię, rozgrzać na średnim ogniu. Ciasto wyciskać w spiralki po 4/ 5 na raz. Gdy tylko się zrumienią przewracać na drugą stronę. Usmażone osączyć na ręczniku papierowym i posypać cukrem pudrem wymieszanyn z cukrem waniliowym. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować