Chrust lany

  • wyświetlono: 2273 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 1

Tłusty czwartek już za chwilkę, jeżeli nie macie czasu na przygotowanie tradycyjnego chrustu, przygotujcie ten lany. Jest kruchutki,pyszny a do tego przygotujecie go naprawdę ekspresowo.

IMG_20200806_213033_346
  • 30 porcje
  • 20min
  • Łatwy

Składniki

250 g mąki tortowej
3 jaja L
180 ml mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka mocnego alkoholu
Cukier puder i cukier waniliowy do posypania
500 ml oleju rzepakowego

Sposób przygotowania przepisu:

Chrust lany

  • 1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do miski. Dodać jajka, mleko i alkohol. Dokładnie wymieszać za pomocą trzepaczki lub miksera. Tak przygotowaną masę przełożyć do rękawa cukierniczego lub do butelki z dziubkiem po napoju. Olej wlać do rondelka lub na głęboką patelnię, rozgrzać na średnim ogniu. Ciasto wyciskać w spiralki po 4/ 5 na raz. Gdy tylko się zrumienią przewracać na drugą stronę. Usmażone osączyć na ręczniku papierowym i posypać cukrem pudrem wymieszanyn z cukrem waniliowym. Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Tłusty Czwartekchrust lanyekspresowy deser

Komentarze

Podobne przepisy

Pieczone faworki z żurawiną

Dodane przez: Marcepanowa-kuchnia

Pieczone faworki z żurawiną

pyszny i kruchy, pieczony chrust...

Węzły żeglarskie

Dodane przez: Goszka

Ciastka Węzły żeglarskie

Ciasto jest podobne do chrustu,...

chrusty

Dodane przez: blondynkagotuje90

Faworki kruche z cukrem pudrem

Tradycyjne faworki czyli "chrust"....

Faworki z ciasta francuskiego

Dodane przez: joanna30

Faworki z ciasta francuskiego

Faworki lub chrust, jak kto woli...

chrusty

Dodane przez: Konto nieaktywne

Faworki

Tradycyjne faworki czyli "chrust"....

JOGURTOWE FAWORKI

Dodane przez: paulette17

JOGURTOWE FAWORKI

Najlepsze chrusty robi moja babcia,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE