Chleb żytnio-pszenny ze słonecznikiem na zakwasie żytnim

  • wyświetlono: 184 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Chleb jest po prostu przepyszny, chrupiąca skórka posypana makiem, mnóstwo słonecznika we w miękkim wnętrzu i niesamowity zapach. Przepis na chleb jest dość prosty, robię go co prawda na zakwasie, ale żeby nie czekać aż kilku godzin na wyrośnięcie dodaję do niego szczyptę drożdży. Jeżeli mam więcej czasu pomijam drożdże i zostawiam chleb na ok 12 godzin, rośnie wtedy na samym zakwasie

IMG_20200806_213033_346
  • 30 porcje
  • 180min
  • Średni

Składniki

Na keksówkę o długości 30 cm:
300 g aktywnego, żytniego zakwasu chlebowego
350 g mąki żytniej 2000
200 g mąki pszennej 650
300 ml ciepłej wody
3 łyżki oleju rzepakowego
100 g łuskanego słonecznika
4 łyżki suchego maku
2 łyżeczki soli

Na rozczyn drożdżowy (ewentualnie)
20 g świeżych drożdży
1/2 łyżeczki cukru

Sposób przygotowania przepisu:

Chleb żytnio-pszenny ze słonecznikiem na zakwasie żytnim

  • 1. Drożdże rozcieramy z cukrem i mieszamy z wodą, z odważonej mąki zabieramy 2-3 łyżki i mieszamy z rozczynem, zostawiamy aż zacznie się pienić.
    W misce miksera umieszczamy rozczyn drożdżowy, przesianą mąkę, sól, słonecznik, olej oraz zakwas chlebowy. Wyrabiamy końcówką hakową miksera, bądź ręcznie, tak aby składniki utworzyły gęste elastyczne ciasto. ( u mnie mikserem trwało to około 10 minut). Miskę z ciastem przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę, aby ciasto podwoiło swoją objętość. Po godzinie przekładamy ciasto do natłuszczonej keksówki i posypujemy makiem. Piekarnik nastawiamy na 250 st. C, a chleb odstawiamy jeszcze na 15 minut do ponownego rośnięcia.
    Jeżeli robimy chleb bez drożdży po prostu mieszamy wszystkie składniki razem i wyrabiamy tak samo jak z drożdżami, z tym że ciasto umieszczamy od razu w natłuszczonej keksówce i odstawiamy na 10-12 h do rośnięcia.
    Wyrośnięte ciasto wstawiamy do nagrzanego do 250 st. C piekarnika i od razu po wstawieniu zmniejszamy temperaturę do 200 stopni. Chleb pieczemy przez godzinę, następnie wyjmujemy chleb z foremki i pieczemy jeszcze prze 10 minut. Po tym czasie chleb wyjmujemy i studzimy na kratce. Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

chlebpieczywodomowy chlebchleb na zakwasieDOMOWE PIECZYWO

Komentarze

Podobne przepisy

Chleb pszenny na żytnim zakwasie posypany ziarnem słonecznika.

Dodane przez: Czarek

Chleb pszenny na żytnim zakwasie posypany...

Polecam chleb pszenny ze słonecznikiem,...

Chleb pszenny na żytnim zakwasie

Dodane przez: doowa

Chleb pszenny na żytnim zakwasie

Chlebek jest bardzo pyszny i aromatyczny.Polecam...

zakwas żytni na chleb

Dodane przez: Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty

Zakwas żytni na chleb

Zakwas żytni przygotowuję już od...

image-20nqm85

Dodane przez: Marica738

Chleb żytni na zakwasie żytnim

Tak powoli małymi kroczkami oswajam...

Domowy chleb żytni na zakwasie

Dodane przez: Konto nieaktywne

Domowy chleb żytni na zakwasie

Nie ma to, jak pachnący domowy...

Chleb pszenno-żytni na zakwasie

Dodane przez: bogusia82

Chleb pszenno-żytni na zakwasie

Chleb na zakwasie jest wilgotny,bardzo...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE