Chleb żytnio-pszenny ze słonecznikiem na zakwasie żytnim

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Chleb jest po prostu przepyszny, chrupiąca skórka posypana makiem, mnóstwo słonecznika we w miękkim wnętrzu i niesamowity zapach. Przepis na chleb jest dość prosty, robię go co prawda na zakwasie, ale żeby nie czekać aż kilku godzin na wyrośnięcie dodaję do niego szczyptę drożdży. Jeżeli mam więcej czasu pomijam drożdże i zostawiam chleb na ok 12 godzin, rośnie wtedy na samym zakwasie

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Na keksówkę o długości 30 cm:
    300 g aktywnego, żytniego zakwasu chlebowego
    350 g mąki żytniej 2000
    200 g mąki pszennej 650
    300 ml ciepłej wody
    3 łyżki oleju rzepakowego
    100 g łuskanego słonecznika
    4 łyżki suchego maku
    2 łyżeczki soli

    Na rozczyn drożdżowy (ewentualnie)
    20 g świeżych drożdży
    1/2 łyżeczki cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Chleb na zakwasie

Chleb żytnio-pszenny ze słonecznikiem na zakwasie żytnim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozcieramy z cukrem i mieszamy z wodą, z odważonej mąki zabieramy 2-3 łyżki i mieszamy z rozczynem, zostawiamy aż zacznie się pienić.
    W misce miksera umieszczamy rozczyn drożdżowy, przesianą mąkę, sól, słonecznik, olej oraz zakwas chlebowy. Wyrabiamy końcówką hakową miksera, bądź ręcznie, tak aby składniki utworzyły gęste elastyczne ciasto. ( u mnie mikserem trwało to około 10 minut). Miskę z ciastem przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę, aby ciasto podwoiło swoją objętość. Po godzinie przekładamy ciasto do natłuszczonej keksówki i posypujemy makiem. Piekarnik nastawiamy na 250 st. C, a chleb odstawiamy jeszcze na 15 minut do ponownego rośnięcia.
    Jeżeli robimy chleb bez drożdży po prostu mieszamy wszystkie składniki razem i wyrabiamy tak samo jak z drożdżami, z tym że ciasto umieszczamy od razu w natłuszczonej keksówce i odstawiamy na 10-12 h do rośnięcia.
    Wyrośnięte ciasto wstawiamy do nagrzanego do 250 st. C piekarnika i od razu po wstawieniu zmniejszamy temperaturę do 200 stopni. Chleb pieczemy przez godzinę, następnie wyjmujemy chleb z foremki i pieczemy jeszcze prze 10 minut. Po tym czasie chleb wyjmujemy i studzimy na kratce. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować