Sałatka brokułowa z jajkiem fetą i słonecznikiem

4.66 (196 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pyszny brokuł, podany z jajkiem na twardo, słonym serem i prażonym słonecznikiem, a to wszystko podkreślone czosnkowym sosem domowej roboty. Sałatka jest naprawdę smaczna, zdrowa i sycąca, doskonała zarówno na domowe imprezy jak i jako drugie śniadanie do pracy czy pyszna kolacja.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 brokuł
    6 małych jajek
    130 g sera sałatkowego półtłustego
    6 łyżek łuskanego słonecznika

    Na sos:
    100 g jogurtu typu irlandzkiego (Skyr)
    1 łyżeczka pikantnego ketchupu
    2 ząbki czosnku
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.66 (196 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Sos czosnkowy

Sałatka brokułowa z jajkiem fetą i słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ugotować na twardo. Brokuł podzielić na różyczki i ugotować w posolonej wodzie na półtwardo, po ugotowaniu brokuł przelać zimną wodą, aby zachować jego chrupkość. Czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać ze skyrem, następnie do sosu dodać ketchup i przyprawy, sos wymieszać.
    Jajka pokroić na ósemki, a ser pokroić w kostkę. Na suchej patelni uprażyć słonecznik, następnie go ostudzić.
    W misce ułożyć brokuły i jajka, posypać pokrojonym serem i polać sosem czosnkowym., posypać słonecznikiem. Sałatkę podawać schłodzoną. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brokuły Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować