Dorsz w cieście na bazie białek

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Dorsz to źródło pełnowartościowego białka oraz kwasów z rodziny omega-3, które mają dobroczynny wpływ na serce. Ponadto dorsz jest skarbnicą witamin i mikroelementów, mających między innymi stymulujący wpływ na układ odpornościowy. Poza tym dorsz to moja ulubiona ryba morska. Tym razem przygotowałam ją w delikatnym chrupiącym cieście na bazie białek. Ryba w środku jest soczysta, a otulające ją ciasto jest naprawdę pyszne, lekkie i chrupiące.
Tak przygotowaną rybę z chęcią zjedzą również dzieci, które za rybą zazwyczaj nie przepadają.

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400 g fileta z dorsza bałtyckiego
    3 białka
    0,5 szklanki mąki pszennej
    1 ząbek czosnku
    1 łyżeczka soli
    1/4 łyżeczki pieprzu cytrynowego
    szczypta imbiru
    1/4 łyżeczki suszonego rozmarynu
    1/4 łyżeczki suszonego tymianku
    szczypta cukru
    olej rzepakowy do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Dorsz w cieście na bazie białek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rybę pokroić na mniejsze kawałki. (Jeżeli masz mrożone filety musisz je najpierw rozmrozić). Białka roztrzepać na lekką pianę (ale nie na sztywną). Mąkę wymieszać z przyprawami, a następnie stopniowo dodawać ją do białek, aż powstanie puszyste i jednolite ciasto.
    Na patelni rozgrzać olej. Kawałki ryby zanurzać w cieście i smażyć na średnim ogniu ,po ok. 4 minuty z każdej strony, tak aby panierka zrobiła się złota. Po zdjęciu ryby z patelni osączyć ją z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym. Podawać ze świeżą cytryną. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dorsz Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować