Bitki schabowe w sosie chrzanowym

4.98 (160 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Kruchutkie mięso w delikatnym sosie chrzanowym z dodatkiem śmietanki, to idealny pomysł na schab.

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 kotlety ze schabu (po150 g każdy)
    3 łyżki chrzanu ze słoiczka
    1 litr bulionu (u mnie drobiowo-warzywny)
    200 g śmietanki 30%
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    2 łyżki oleju rzepakowego
    4 łyżki mąki pszennej
    sól i ieprz
Wystaw ocenę:

4.98 (160 ocen)

Zobacz również:

Schabowy Sos chrzanowy Pasty

Bitki schabowe w sosie chrzanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Każdy z kotletów pokroić na na pół, aby wyszło nam osiem kawałków. Następnie posypać mięso solą i pieprzem i dokładnie rozbić tłuczkiem do mięsa. Na patelni rozgrzać olej. Mięso obtaczać w mące i obsmażać na gorącym tłuszczu. Podsmażone mięso umieścić w większym garnku i zalać bulionem, dusić, aż mięso będzie miękkie. Następnie dodać śmietankę wymieszaną z chrzanem i gotować jeszcze chwilkę, aż sos zgęstnieje. (jeżeli wolisz gęściejsze sosy możesz podbić łyżeczką mąki)
    Kiedy sos już zgęstnieje dodać posiekaną natkę pietruszki, ewentualnie doprawić jeszcze solą czy pieprzem. Podawać z tłuczonymi ziemniakami i ulubioną surówką. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować