Ewa Mróz

Ewa Mróz

Płock

O mnie:

Miłośniczka dobrej kuchni i muzyki. Prowadzę bloga kulinarnego http://fully-flavoured.blogspot.com/ , na którego wszystkich serdecznie zapraszam! "Znajdziecie tutaj przepisy dla duszy. Proszę pamiętajcie o tym, kiedy będziecie z nich korzystać. (..) Gdy rozbijacie jajko i odmierzacie szklankę mąki, magicznie mieszacie dar życia. Proteiny i minerały zawarte w jedzeniu zmienią się w kości i mięśnie, ale podczas gotowania wasze uczucie zamieni się bezpośrednio w duszę" Michael Jackson

Obserwujących: 2

 
Wiadomość
Użytkownik Ewa Mróz w dniu 04.02.2016 17:00 skomentował:

Faworki bez jajek

Użytkownik Ewa Mróz w dniu 20.04.2015 11:31 skomentował:

Zdrowy tort urodzinowy - bez cukru, glutenu i nabiału

Użytkownik Ewa Mróz w dniu 18.04.2015 11:07 opublikował przepis:

Zdrowy tort urodzinowy - bez cukru, glutenu i nabiału

Zapraszam na pyszny tort przygotowany z myślą o pierwszych urodzinkach mojego siostrzeńca. Tort- wyzwanie, ponieważ musiałam przygotować go bez użycia cukru, glutenu, nabiału i białek. Zachęcam do przetestowania przepisu - to fajny pomysł na zaserwowanie naszym pociechom i bliskim zdrowej słodkości
Użytkownik Ewa Mróz w dniu 24.02.2015 11:05 skomentował:

Dwukolorowy pasztet z soczewicy

Użytkownik Ewa Mróz w dniu 22.02.2015 09:40 opublikował przepis:

Dwukolorowy pasztet z soczewicy

Pyszny, aromatyczny, dwukolorowy i oczywiście zdrowy ;) . Taki właśnie jest wegetariański pasztet na bazie soczewicy czerwonej i zielonej. Polecam!
Użytkownik Ewa Mróz w dniu 21.02.2015 14:50 skomentował:

Ciasto "Kremowe pokusy"

Użytkownik Ewa Mróz w dniu 21.02.2015 09:27 opublikował przepis:

Ciasto "Kremowe pokusy"

Twarogowe wilgotne ciasto będzie bazą, którą przełożę trzema masami- pomarańczową, truskawkową i cytrynową. Podstawą ostatniego kremu będzie skondensowane mleko słodzone- stanowi więc nie lada gratkę dla wszystkich łasuchów i przywołuje smaki z dzieciństwa.
Użytkownik Ewa Mróz w dniu 21.02.2015 09:13 opublikował przepis:

Ciasto "Pomarańczowe Capri"

Dzięki znaczącej ilości słodkiego serka ciasto wychodzi przyjemnie wilgotne i długo zachowuje swoją świeżość. Z poniższych proporcji wychodzą dwie blaszki 33 x 11 cm.
Użytkownik Ewa Mróz w dniu 19.02.2015 11:46 opublikował przepis:

Szparagi z chudym twarogiem i pistacjowym pesto

Pyszne, mega zdrowe a do tego dietetyczne danie. Idealne jako samodzielny posiłek wegetariański lub dodatek do ryb czy mięs. Lekko cytrynowe, z dodatkiem chrupiących pistacji. Polecam!
Użytkownik Ewa Mróz w dniu 12.02.2015 10:42 opublikował przepis:

Staropolskie pączki parzone z truskawkową marmoladą/ krówką kawową

Tłusto - czwartkowo zapraszam na pyszne pączki parzone- klasyczne tłustości kuchni staropolskiej w moim wydaniu. W porównaniu z klasykiem, do ciasta użyłam nieco mniej żółtek i tłuszczu. Uperfumowałam je skórką cytrynową, udekorowałam kandyzowaną skórką pomarańczową i suszoną żurawiną.
Użytkownik Ewa Mróz w dniu 11.02.2015 12:56 opublikował przepis:

Gofry ryżowo-cieciorkowe z bananowym musem

Zapraszam na pyszne i zdrowe gofry na bazie mąki z ciecierzycy i mąki ryżowej. Całość posłodziłam cukrem brzozowym i zaserwowałam z pysznym naturalnie słodkim musem bananowym. Zdrowe małe co nieco- idealne na śniadanie, podwieczorek czy deser.
Użytkownik Ewa Mróz w dniu 11.02.2015 12:47 opublikował przepis:

Jagodowa chałka pod maślano-imbirową kruszonką

Dodatkowym jej walorem jest mocno jagodowy smak uzyskany dzięki dodatkowi dżemu o tym właśnie smaku. Idealnie współgra z lekko pikantną od imbiru maślaną kruszonką.
Użytkownik Ewa Mróz w dniu 11.02.2015 12:37 opublikował przepis:

Chałka klasyczna- puszysta, delikatna, maślana z kruszonką

Zapraszam na pyszną chałkę w wersji klasycznej - na masełku, pod chrupiącą kruszonką. Puszysta, delikatna, lekka, idealnie wilgotna. Szczerze polecam- doskonała na niedzielne leniwe śniadanie.
Użytkownik Ewa Mróz w dniu 11.02.2015 12:10 opublikował przepis:

Zamykane babeczki pełnoziarniste

Przygotowane na pełnoziarnistej mące, przełożone masą serowo-kasztanową, serowo-awokadową i wiśniowo-żurawinową podbiją serce niejednego łasucha
Użytkownik Ewa Mróz w dniu 10.02.2015 11:29 opublikował przepis:

Placuszki z ziarna orkiszu ze szparagami i sadzonym jajem

Placuszki z ziarna orkiszu, maślane szparagi i wiejskie sadzone jajko to wykwintny i bardzo zdrowy obiad dla całej rodziny. Smak kotlecików/ placuszków pozytywnie Was zaskoczy.
Użytkownik Ewa Mróz w dniu 10.02.2015 10:53 opublikował przepis:

Fasolowo-twarogowe knedle z maślakami, boczkiem, rozmarynem i orzechami włoskimi

Zapraszam na pyszne fasolowe knedle na bazie serka faszerowane młodymi maślakami (poza sezonem mogą być mrożone) , wędzonym boczkiem i szczypiorkowo-cebulowym serkiem. Zwieńczeniem całości jest orzechowa maślana okrasa z rozmarynową nutą. Polecam!

Użytkownik Ewa Mróz w dniu 10.02.2015 10:33 opublikował przepis:

Sernik na zimno waniliowo-czekoladowy pod maślano-cytrynową kołderką

Zapraszam na błyskawiczny w przygotowaniu sernik na zimno. Jego bazę stanowi gęsty waniliowy serek oraz kremówka czekoladowa. To właśnie dzięki tej ostatniej masa serowa wychodzi idealnie puszysta i delikatna, z lekkim smakiem czekolady.
Użytkownik Ewa Mróz w dniu 10.02.2015 10:22 opublikował przepis:

Pierekaczewnik waniliowo-truskawkowy

Pierekaczewnik to wypiek opatrzony od 2009 roku znakiem Gwarantowanej Tradycyjnej Specjalności. Dziś zapraszam na moją wersję pierekaczewnika na słodko- z waniliowym serkiem i truskawkową marmoladą
Użytkownik Ewa Mróz w dniu 10.02.2015 10:04 opublikował przepis:

Jabłkowe knedle - bez ziemniaków

Knedle zazwyczaj kojarzą nam się z masą przygotowaną na bazie ugotowanych ziemniaków i mąki, ewentualnie z dodatkiem białego sera. Dziś zupełnie coś innego. Knedle na bazie jabłek - pysznych, słodkich, soczystych- naszych polskich ;) . Knedle jabłkowe swoje korzenie mają w kuchni austriackiej.
Użytkownik Ewa Mróz w dniu 10.02.2015 09:52 opublikował przepis:

Odwrócone ciasto z rabarbarem i jabłkami

Rabarbar - a dokładniej rzewień, gdyż właśnie tak poprawnie nazywa się ta roślina- jest warzywem o azjatyckim rodowodzie. W kuchni ceniony jest za swój kwaskowaty smak. Idealnie prezentuje się zarówno solo, jaki w duecie z innymi owocami- jabłkami czy truskawkami.
Użytkownik Ewa Mróz w dniu 10.02.2015 09:46 opublikował przepis:

Kotleciki z tuńczyka i kaszy kuskus z sałatką na bazie smażonej kalarepki

Pyszny, lekki obiad do przygotowania w pół godziny. Sprawdzi się więc jako pożywny posiłek po ciężkim dniu w pracy, ale również jako elegancki i zdrowy niedzielny obiad dla przyjaciół.
Użytkownik Ewa Mróz w dniu 10.02.2015 09:40 opublikował przepis:

Daktylowiec na mące ryżowej- bez cukru - z jabłkami, mango i bananami

Dziś przepis na bezglutenowe ciasto bez grama cukru. Bazę stanowi mąka ryżowa, migdały i daktylowe puree. Charakteru nadają ciastu dodatki- szara reneta, dojrzałe słodkie banany i egzotyczne mango. Zwieńczeniem całości jest pyszna polewa daktylowo-kokosowa, uprażone migdały i suszona żurawina.
Użytkownik Ewa Mróz w dniu 10.02.2015 09:35 opublikował przepis:

Bezglutenowy tort orzechowo-marchewkowy z jaglaną masą kokosowo-czekoladową - bez cukru i nabiału

Zapraszam na zdrową propozycję deserową- tort idealny dla osób dbających o zdrowie i sylwetkę. Słodki choć bez cukru, na zdrowych orzechach laskowych i mące jaglanej w zastępstwie mąki pszennej, z dużą ilością marchewki. Ciasto wychodzi baaardzo wilgotne.
Użytkownik Ewa Mróz w dniu 10.02.2015 09:26 opublikował przepis:

Ciasto "Uśpione wulkany"

Zapraszam na pyszne, efektowne i jednocześnie proste do przygotowania ciasto. Jasne ciasto podczas pieczenia wypiętrza się "zatapiając" lekko jogurtową masę malinową. Dzięki temu bez większego wysiłku uzyskujemy interesujące pofalowania przenikających się kolorów jasnego i malinowego.
Użytkownik Ewa Mróz w dniu 10.02.2015 09:20 opublikował przepis:

Zdrowe ciasteczka potrójnie kokosowe- bezglutenowe, bez białego cukru, na mące kokosowej

Zapraszam na pyszne ciasteczka potrójnie kokosowe- na kokosowej mące, oleju i mleczku. Bez białego cukru, za to na ksylitolu. Ciasteczka wychodzą bardzo delikatne, kruche i rozpływające się w ustach.
Użytkownik Ewa Mróz w dniu 10.02.2015 09:14 opublikował przepis:

Czekoladowy puszek z kremem pomarańczowym i ciastową masą

Zapraszam na efektowne i przepyszne ciasto czekoladowe, kryjące w swoim wnętrzu orzeźwiającą masę pomarańczową. Całość zamyka kremowa masa na bazie okruszków upieczonego ciasta.

Użytkownik Ewa Mróz w dniu 18.07.2014 16:58 opublikował przepis:

Wiśniowiec z czekoladą na andrutowo-pistacjiowym spodzie z sosem z wiśniowym dodatkiem Trójniaku

Zapraszam na pyszne mocno wiśniowe ciasto z dodatkiem czekolady. Spód przygotowany na andrutach, herbatnikach, orzechach i oleju rydzowym wychodzi bardzo kruchy i apetyczny. Masa wiśniowa po schłodzeniu jest bardzo delikatna, kremowa i orzeźwiająca. Całość wieńczy wiśniowy sos z dodatkiem trójniaku.
Użytkownik Ewa Mróz w dniu 14.07.2014 20:40 opublikował przepis:

Czekoladowy torcik z bobu z sezamem, suską sechlońską i chałwową masą

Zapraszam na pyszny i zdrowy torcik bez grama mąki za to na pysznym, sezonowym bobie z dodatkiem suszonej śliwki, prażonego sezamu i miodu kurpiowskiego. Ciasto wychodzi bardzo wilgotne, mocno czekoladowe. Przełożyłam je lekko słodką masą na bazie sera i chałwy.
Użytkownik Ewa Mróz w dniu 10.07.2014 21:58 opublikował przepis:

Pełnoziarniste ptysie orkiszowe z czekoladowym kremem awokadowo-bananowym i masą porzeczkowo-serową

Dziś zapraszam na zdrowszą wersję ptysi. Przygotowane są bowiem na mące orkiszowej pełnoziarnistej i zdrowym tłuszczu-oleju rzepakowym. Przełożyłam je dwoma rodzajami nadzienia- czekoladowym kremem na bazie pysznych i zdrowych bananów i awokado oraz masą porzeczkowo-serową.
Użytkownik Ewa Mróz w dniu 10.07.2014 21:48 opublikował przepis:

Wiśniowe lody na awokado bez jajek i mleka z sosem wiśniowym z dodatkiem Trójniaku

W tak upalne dni nie ma nic lepszego niż gałka dobrych domowych orzeźwiających lodów. Dziś proponuję mocno wiśniowe, a ich owocowy smak podkreśla jeszcze bardziej aromatyczny sos z odrobiną Trójniaku. Lody przygotowałam na bazie awokado- dzięki niemu nie musimy sięgać po dużą ilość żółtek .
Użytkownik Ewa Mróz w dniu 10.07.2014 21:44 opublikował przepis:

Marchewkowo-ananasowy tort z migdałami i kokosem na pełnoziarnistej mące orkiszowej

Świeży ananas oraz suszone śliwki idealnie wpływają na nasz organizm i są zalecane dla osób dbających o linię. Do tego delikatna masa wieńcząca całość i idealny deser gotowy. Delikatny w smaku, wilgotny i puszysty jednocześnie z niezbyt słodką masą i delikatnie wyczuwalną w tle nutką kokosu.
Użytkownik Ewa Mróz w dniu 10.07.2014 21:37 opublikował przepis:

Rolada boczkowa z kabanosem serwowana z fasolką szparagową z pesto rosso na oleju rydzowym

Rolada boczkowa z chrupiącą skórką, faszerowana kabanosami o charakterystycznym smaku peklowanej i pieczonej wieprzowiny z lekkim posmakiem kminku oraz pieprzu. Mięso doprawione jest ostrą musztardą i dosmaczone świeżym szczypiorkiem.
Użytkownik Ewa Mróz w dniu 10.07.2014 20:01 opublikował przepis:

Pieczony schab rozmarynowo-cytrynowy z kostką z prażonymi jabłkami i cykorią na miodzie pitnym

Zapraszam na soczysty schab w rozmarynowo-cytrynowej skorupce serwowany w towarzystwie jabłek grójeckich i cykorii duszonej na miodzie pitnym. Prosty i smakowity obiad- idealny na rodzinne popołudnia.
Użytkownik Ewa Mróz w dniu 10.07.2014 19:51 opublikował przepis:

Peklowana szynka pieczona z rozmarynem na oleju rzepakowym z domowymi ogórkami małosolnymi

Przygotowanie pysznej, soczystej szynki idealnej na kanapki wcale nie jest trudne. Dziś przepis na domową wędlinę z delikatną nutą rozmarynu. Szynkę należy kroić dopiero na drugi dzień po upieczeniu. Bardzo dobrze komponuje się z domowymi ogórkami małosolnymi
Użytkownik Ewa Mróz w dniu 10.07.2014 19:42 opublikował przepis:

Pasztet z wędzonym kurczakiem i koperkiem

Dziś coś zupełnie innego- pasztet z mocną nutą wędzonego kurczaka i dużą ilością aromatycznego domowego koperku.
Użytkownik Ewa Mróz w dniu 06.07.2014 19:45 skomentował:

Gryczany sernik z truskawkami

Użytkownik Ewa Mróz w dniu 06.07.2014 11:02 skomentował:

Gryczany sernik z truskawkami

Użytkownik Ewa Mróz w dniu 06.07.2014 05:25 opublikował przepis:

Gryczany sernik z truskawkami

Wyjątkowe jest tutaj nie tylko gryczane ciasto (niezwykle delikatne i zdecydowanie zdrowsze od tego na mące pszennej), ale również masa serowa- puszysta, wilgotna i dzięki dodatkowi serka mascarpone przyjemnie aksamitna.
Użytkownik Ewa Mróz w dniu 02.07.2014 14:36 opublikował przepis:

Wytrawne gofry kalafiorowe z musem truskawkowo-jabłkowo-pomidorowym

Kalafiorowe gofry z musem owocowo-pomidorowym na bazie truskawek, jabłek i pomidorów serwowane z ulubionymi serami. Idealnie sprawdzą się jako przystawka
Użytkownik Ewa Mróz w dniu 02.07.2014 14:23 opublikował przepis:

Chłodnik arbuzowo-truskawkowy z imbirem, trawą cytrynową i bazylią podawany z serem bałkańskim

W upalne dni chętnie sięgamy po coś lekkiego i orzeźwiającego. Na letni obiad idealnie sprawdzi się proponowana dziś przeze mnie zupa- chłodnik, którego bazę stanowi arbuz i truskawki. Pikanterii potrawie dodaje imbir, którego charakterystyczny smak idealnie uzupełnia aromat trawy cytrynowej i bazy

To może cię zainteresować