Czekoladowy puszek z kremem pomarańczowym i ciastową masą

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz.
  • Dla 10 osób

Zapraszam na efektowne i przepyszne ciasto czekoladowe, kryjące w swoim wnętrzu orzeźwiającą masę pomarańczową. Całość zamyka kremowa masa na bazie okruszków upieczonego ciasta.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • Składniki na ciasto:

    · szklanka mąki krupczatki

    · szklanka mąki ziemniaczanej

    · 1/2 szklanka mąki pszennej

    · 3 łyżki dobrego kakao

    · 1,5 szklanki cukru

    · 1 szklanka oleju

    · 5 jajek

    · łyżka octu

    · 2 łyżeczki proszku do pieczenia

    · łyżka ekstraktu waniliowego

    · ziarnka z jednej laski wanilii
    Składniki na masę I:

    · okruszki wydrążonego ciasta

    · 1,5 szklanki mleka zagęszczonego niesłodzonego

    · 200 g miękkiego masła

    · szklanka cukru pudru

    · 3 łyżki masła czekoladowego

    · ziarenka z laski wanilii
    Masa II:

    · 200 g miękkiego masła

    · galaretka pomarańczowa + 1/2 szklanki wody

    · szklanka cukru pudru

    · 250 g serka mascarpone
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Czekoladowy puszek z kremem pomarańczowym i ciastową masą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto -

    W misce łączymy mąki, cukier, kakao i proszek do pieczenia. Do sypkich składników dodajemy jajka, olej, ocet, ekstrakt waniliowy i ziarenka z laski wanilii. Dokładnie miksujemy. Ciasto przelewamy do podłużnej foremki (30x11 cm) wysmarowanej masłem i wysypanej mąką,. Pieczemy 70- 75 minut, temp. 180 stopni do tzw. suchego patyczka. Ciasto studzimy. Wystudzone wyjmujemy z formy, środek delikatnie "wydrążamy" łyżeczką.
  • 2. Masa I:
    Okruszki ciasta przekładamy do miski i zalewamy mlekiem zagęszczonym niesłodzonym. Kiedy nawilgną dokładnie ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków na gładką masę. Masło ucieramy z cukrem pudrem, stopniowo dodajemy masło czekoladowe, ziarenka z laski wanilii i namoczone ciasto.
  • 3. Masa II:
    Galaretkę rozrabiamy w gorącej wodzie. Masło ucieramy z cukrem pudrem. Pod koniec dodajemy lekko tężejąca galaretkę i serek mascarpone. Jeśli zdarzy się Wam, że masa się zważy, należy miskę z masą ustawić nad gorącą kąpielą wodną i cały czas mieszając czekać aż masa stanie się płynna i jednolita. Taką masę schładzamy w lodówce. Masą wypełniamy wydrążone ciasto. Ponownie pozostawiamy w lodówce do schłodzenia. Następnie na zastygłą mase pomarańczową wykładamy wcześniej przygotowaną masę czekoladową. Ciasto dobrze schładzamy. Ozdabiamy uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować