Zapraszam na efektowne i przepyszne ciasto czekoladowe, kryjące w swoim wnętrzu orzeźwiającą masę pomarańczową. Całość zamyka kremowa masa na bazie okruszków upieczonego ciasta.
2 godz.
Dla 10 osób
Składniki:
Składniki na ciasto:
· szklanka mąki krupczatki
· szklanka mąki ziemniaczanej
· 1/2 szklanka mąki pszennej
· 3 łyżki dobrego kakao
· 1,5 szklanki cukru
· 1 szklanka oleju
· 5 jajek
· łyżka octu
· 2 łyżeczki proszku do pieczenia
· łyżka ekstraktu waniliowego
· ziarnka z jednej laski wanilii
Składniki na masę I:
Czekoladowy puszek z kremem pomarańczowym i ciastową masą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto -
W misce łączymy mąki, cukier, kakao i proszek do pieczenia. Do sypkich składników dodajemy jajka, olej, ocet, ekstrakt waniliowy i ziarenka z laski wanilii. Dokładnie miksujemy. Ciasto przelewamy do podłużnej foremki (30x11 cm) wysmarowanej masłem i wysypanej mąką,. Pieczemy 70- 75 minut, temp. 180 stopni do tzw. suchego patyczka. Ciasto studzimy. Wystudzone wyjmujemy z formy, środek delikatnie "wydrążamy" łyżeczką.
2.Masa I:
Okruszki ciasta przekładamy do miski i zalewamy mlekiem zagęszczonym niesłodzonym. Kiedy nawilgną dokładnie ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków na gładką masę. Masło ucieramy z cukrem pudrem, stopniowo dodajemy masło czekoladowe, ziarenka z laski wanilii i namoczone ciasto.
3.Masa II:
Galaretkę rozrabiamy w gorącej wodzie. Masło ucieramy z cukrem pudrem. Pod koniec dodajemy lekko tężejąca galaretkę i serek mascarpone. Jeśli zdarzy się Wam, że masa się zważy, należy miskę z masą ustawić nad gorącą kąpielą wodną i cały czas mieszając czekać aż masa stanie się płynna i jednolita. Taką masę schładzamy w lodówce. Masą wypełniamy wydrążone ciasto. Ponownie pozostawiamy w lodówce do schłodzenia. Następnie na zastygłą mase pomarańczową wykładamy wcześniej przygotowaną masę czekoladową. Ciasto dobrze schładzamy. Ozdabiamy uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi. Smacznego!
Komentarze