Ciasto "Pomarańczowe Capri"

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min

Dzięki znaczącej ilości słodkiego serka ciasto wychodzi przyjemnie wilgotne i długo zachowuje swoją świeżość. Z poniższych proporcji wychodzą dwie blaszki 33 x 11 cm.

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • · 1,5 szklanki jogurtu pitnego pomarańczowego
    · 500 g zmielonego (np. w blenderze) twarogu Capri - twaróg lepiej zblenduje się, jeśli dodamy do niego część jogurtu pomarańczowego
    · 4 szklanki mąki pszennej
    · 2 szklanki cukru
    · 1 szklanka oleju
    ·4 jajka
    · skórka z 1 pomarańczy
    · 3 łyżeczki proszku do pieczenia
    · 1 łyżeczka sody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto "pomarańczowe capri" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W jednej misce łączymy składniki suche- mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę. W drugiej misce łączymy składniki mokre- jogurt, ser, olej, jajka. Do mokrych składników dodajemy porcjami składniki suche. Na koniec dodajemy skórkę z pomarańczy. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Ciasta przelewamy do dwóch klasycznych keksówek wysmarowanych masłem i obsypanych mąką (33 x11 cm) . Pieczemy ok. 65 minut, temp. 180 stopni termoobieg do tzw. suchego patyczka. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować