Ciasto "Kremowe pokusy"

  • wyświetlono: 1076 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Twarogowe wilgotne ciasto będzie bazą, którą przełożę trzema masami- pomarańczową, truskawkową i cytrynową. Podstawą ostatniego kremu będzie skondensowane mleko słodzone- stanowi więc nie lada gratkę dla wszystkich łasuchów i przywołuje smaki z dzieciństwa.

Ewa Mróz
  • 60min

Składniki

Składniki:

- 1 placek "Pomarańczowe Capri" wg. tego przepisu http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/ciasto-pomaranczowe-capri-2

Masa I:

· 200 g miękkiego masła

· galaretka pomarańczowa + 1/2 szklanki wody

· szklanka cukru pudru

· 250 g serka mascarpone

Masa II:
· 1 galaretka truskawkowa + 1/2 szklanki gorącej wody

· 200 g miękkiego masła

· szklanka cukru pudru

· 250 g serka mascarpone

Masa III:

· mleko zagęszczone słodzone 500 g

· galaretka cytrynowa + 1/2 szklanki wody

· 200 g serka śmietankowego lekko solonego

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto "Kremowe pokusy"

  • 1. MASA I

    Galaretkę rozrabiamy w gorącej wodzie. Masło ucieramy z cukrem pudrem. Pod koniec dodajemy serek mascarpone. Do lekko przestudzonej galaretki dodajemy łyżkę masy maślano-serkowej. Kiedy ją dokładnie rozprowadzimy dodajemy kolejną łyżkę masy. W ten sposób wyrównamy temperatury. Galaretkę rozrobioną z odrobiną masy maślano - serkowej przekładamy do pozostałej masy serkowej- cały czas miksując. Jeśli zdarzy się, że masa się zważy, należy miskę z masą ustawić nad gorącą kąpielą wodną i cały czas mieszając czekać aż masa stanie się płynna i jednolita. Taką masę schładzamy w lodówce.



    W formie (u mnie 24 x 24 cm) układamy cienką warstwę z kromek wcześniej upieczonego ciasta serowego, wykładamy na nią masę I. Na masie układamy drugą cienką warstwę kromek ciasta.

  • 2. Masa II:

    Galaretkę rozrabiamy w gorącej wodzie. Masło ucieramy z cukrem pudrem. Pod koniec dodajemy serek mascarpone. Do lekko przestudzonej galaretki dodajemy łyżkę masy maślano-serkowej. Kiedy ją dokładnie rozprowadzimy dodajemy kolejną łyżkę masy. Galaretkę rozrobioną z odrobiną masy maślano - serkowej przekładamy do pozostałej masy serkowej- cały czas mieszając. Masę przelewamy ma kromki ciasta. Na masę wykładamy trzecią warstwę kromek.
  • 3. Masa III:
    Galaretkę rozrabiamy w gorącej wodzie. Mleko miksujemy na gładką masę z serkiem. Do lekko przestudzonej galaretki dodajemy łyżkę masy. Kiedy ją dokładnie rozprowadzimy dodajemy kolejną łyżkę masy. Galaretkę rozrobioną z odrobiną masy przelewamy do pozostałej masy mleczno-serkowej - cały czas mieszając. Masę przelewamy na kromki ciasta. Całość dokładnie chłodzimy. Ozdabiamy ziarenkami granatu.

Porady

Słodycz ciasta przełamałam orzeźwiającymi ziarenkami granatu. Możecie zastąpić je innymi ulubionymi owocami, pamiętajcie jednak, żeby wybrać te, które są lekko kwaśne. Tak wykwintne ciasto będzie idealne jako niedzielny deser, ale równie pięknie zaprezentuje się na każdym świątecznym stole. W okresie wielkanocnym z powodzeniem zastąpi tradycyjne mazurki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieciasto świąteczneciasto przekładaneciasto wielkanocneciasto niedzielneciasto warstwoweciasto z owocowymi kremamikrem na bazie galaretekkrem na bazie mleka skondensowanego

Komentarze

Podobne przepisy

ciasto

Dodane przez: bieniaszka

Ciasto potrójnie kremowe

Na specjalne życzenie męża - wielbiciela...

Ciasto kremowo – biszkoptowe

Dodane przez: juchab

Ciasto kremowo – biszkoptowe

Bardzo smaczne ciasto o ładnym...

Ciasto czereśniowa pokusa

Dodane przez: Anitka0804

Ciasto czereśniowa pokusa

Moja rodzina się nim zachwyca.

Wyśmienite ciasto kremowe z truskawkami

Dodane przez: Cukiereczek

Wyśmienite ciasto kremowe z truskawkami

Ciasto można podać jako tort. Jest...

Kremowe cappucino bez pieczenia

Dodane przez: Iwona75

Kremowe ciasto cappucino bez pieczenia

Nie licząc czasu chłodzenia ciasta...

image-0ev850r

Dodane przez: kerstin

Ciasto truskawkowa pokusa

Sezon na truskawki ciągle trwa,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE