Placuszki z ziarna orkiszu, maślane szparagi i wiejskie sadzone jajko to wykwintny i bardzo zdrowy obiad dla całej rodziny. Smak kotlecików/ placuszków pozytywnie Was zaskoczy.
60 min
Składniki:
SKŁADNIKI:
na placki:
•400 g ziarna orkiszu
•2 jajka
•sól do smaku
•pęczek szczypiorku
•łyżka kwaśnej gęstej śmietany 18%
•2 łyżki oleju rzepakowego
•garść uprażonych pestek dyni
•olej rzepakowy do smażenia
•Ponadto:
•pęczek szparagów
•2 duże łyżki masła
•sól
•pieprz
•1-2 jajka na osobę
•szczypior
Placuszki z ziarna orkiszu ze szparagami i sadzonym jajem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziarno orkiszu przelewamy na sicie zimną wodą, pozostawiamy do namoczenia w wodzie na całą noc. Następnie gotujemy do miękkości w świeżej, osolonej wodzi. Odcedzamy i dokładnie blendujemy. Dodajemy jajka, olej, kwaśną śmietanę i sól do smaku i ponownie całość blendujemy. Do mady dodajemy drobno posiekany szczypiorek oraz uprażone pestki dyni- mieszamy. Dłonie maczamy w wodzie i formujemy okrągłe placuszki/kotleciki. Placuszki smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu na rumiano z obu stron. Szparagi związujemy dratwą tak, by główki były na jednym poziomie i gotujemy w osolonej wodzie ze szczyptą cukru do momentu, aż będą al dente- główki powinny wystawać ponad poziom wody. Na patelni topimy masełko i czekamy aż nabierze lekko orzechowego aromatu. Na talerzu układamy porcję placków orkiszowych. Obok układamy porcję szparagów, polewamy je zbrązowiałym masełkiem. Całość serwujemy z jajkiem sadzonym (na patelni podgrzewamy odrobinę tłuszczu, wybijamy jajko, doprawiamy solą i pieprzem - smażymy do momentu aż biało się lekko zetnie, a środek pozostanie płynny)- wykładamy je na maślane szparagi. Posypujemy świeżym szczypiorkiem. Smacznego!
Komentarze