Zamykane babeczki pełnoziarniste - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zagniatamy ciasto- mąkę wymieszaną z solą i cukrem siekamy z zimnym masłem. Kiedy powstanie kruszonka dodajemy serek śmietankowy, śmietanę i żółtko - szybko zarabiamy gładkie ciasto. Wkładamy do lodówki na godzinę.
2.Ciasto dzielimy na dwie części – 2/3 ciasta przeznaczamy na wylepienie foremek na babeczki, 1/3 na zamknięcia babeczek. Ciastem wylepiamy nieduże foremki wysmarowane masłem i wysypane mąką. Z 1/3 cienko rozwałkowanego ciasta wycinamy krążki.
3.1/3 babeczek faszerujemy smakowym serkiem. Babeczki zamykamy krążkami ciasta- dokładnie dociskamy brzegi, żeby podczas pieczenia babeczki się nie pootwierały. Pośrodku babeczki nakłuwamy patyczkiem. Postępujemy tak ze wszystkimi babeczkami, z tym że 1/3 faszerujemy serkiem śmietankowym wymieszanym z awokado i cukrem pudrem, a kolejną 1/3 babeczek - serkiem śmietankowym wymieszanym z kremem z kasztanów i łyżką mąki ziemniaczanej.
4.Z ciasta możemy też przygotować ciasteczka, które następnie przełożymy przygotowanymi masami- pamiętajmy jednak, że do masy kasztanowej dodajemy mąkę, więc jeśli wybieramy opcję przygotowania ciasteczek, pomińmy ten składnik w masie.
Komentarze