Zamykane babeczki pełnoziarniste

0 (0 ocen)

  • 60 min

Przygotowane na pełnoziarnistej mące, przełożone masą serowo-kasztanową, serowo-awokadową i wiśniowo-żurawinową podbiją serce niejednego łasucha

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki
    •200 g masła
    •3 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
    •150 g serka śmietankowego
    •100 g kwaśnej gęstej śmietany
    •pół szklanki cukru waniliowego
    •żółtko
    •szczypta soli


    Krem

    · 150 g serka smakowego - gęstego

    · Awokado (koniecznie dojrzałe) + 150 g serka śmietankowego + 1- 1,5 łyżki cukru pudru

    · krem z kasztanów 250 g + 150 g serka śmietankowego + łyżka mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zamykane babeczki pełnoziarniste - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-168omlo 1. Zagniatamy ciasto- mąkę wymieszaną z solą i cukrem siekamy z zimnym masłem. Kiedy powstanie kruszonka dodajemy serek śmietankowy, śmietanę i żółtko - szybko zarabiamy gładkie ciasto. Wkładamy do lodówki na godzinę.




  • image-1rr5nrg 2. Ciasto dzielimy na dwie części – 2/3 ciasta przeznaczamy na wylepienie foremek na babeczki, 1/3 na zamknięcia babeczek. Ciastem wylepiamy nieduże foremki wysmarowane masłem i wysypane mąką. Z 1/3 cienko rozwałkowanego ciasta wycinamy krążki.
  • image-0chjk7b 3. 1/3 babeczek faszerujemy smakowym serkiem. Babeczki zamykamy krążkami ciasta- dokładnie dociskamy brzegi, żeby podczas pieczenia babeczki się nie pootwierały. Pośrodku babeczki nakłuwamy patyczkiem. Postępujemy tak ze wszystkimi babeczkami, z tym że 1/3 faszerujemy serkiem śmietankowym wymieszanym z awokado i cukrem pudrem, a kolejną 1/3 babeczek - serkiem śmietankowym wymieszanym z kremem z kasztanów i łyżką mąki ziemniaczanej.
  • image-0ajqpfr 4. Z ciasta możemy też przygotować ciasteczka, które następnie przełożymy przygotowanymi masami- pamiętajmy jednak, że do masy kasztanowej dodajemy mąkę, więc jeśli wybieramy opcję przygotowania ciasteczek, pomińmy ten składnik w masie.
  • image-1bnv2kq 5. Babeczki (czy ciasteczka) pieczemy ok. 25-30 minut, temp. 180 stopni, termoobieg. Podajemy posypane cukrem pudrem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować