Pasztet z wędzonym kurczakiem i koperkiem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Dziś coś zupełnie innego- pasztet z mocną nutą wędzonego kurczaka i dużą ilością aromatycznego domowego koperku.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki:
    · duży kurczak
    · 4 duże wędzone udka kurczaka
    · 0,6 kg wątróbki drobiowej
    · 2 marchewki
    · pietruszka
    · 2 liście laurowe
    · kilka ziaren ziela angielskiego
    · sól ok. 1 łyżki
    · pieprz ok. 1 łyżeczki
    · olej rzepakowy do smażenia
    · 1 bułka pełnoziarnista namoczona w wywarze spod gotowania kurczaka
    · gałka muszkatołowa 2 łyżeczki
    · 1/2 łyżeczki ostrej papryki
    · kilka kropel tabasco
    · śmietana 18% - 200 g
    · 4 łyżki octu balsamicznego
    · 1/2 szklanki oleju rzepakowego
    · 6 jajek
    · 7 łyżek wywaru z gotowania kurczaka
    · 2 pęczki koperku
    · 1 cebula
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pasztet z wędzonym kurczakiem i koperkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pasztet z wędzonym kurczakiem i koperkiem 1. Kurczaka razem z marchewką, pietruszką, liśćmi laurowymi, zielem angielskim gotujemy do miękkości. Wystudzonego obieramy z kości. Wędzone udka również pozbawiamy kości. Wątróbkę razem z pokrojoną w piórka cebulą smażymy na dobrze rozgrzanym oleju rzepakowym. Mięso z kurczaka, udek, wątróbkę z cebulą, marchewkę i pietruszkę mielimy dwukrotnie w maszynce. Do masy mięsnej dodajemy namoczoną bułkę, śmietanę, olej, jajka, wywar z gotowania kurczaka oraz drobno posiekany koperek. Doprawiamy solą, pieprzem, octem, tabasco, papryką oraz gałką muszkatołową. Całość dokładnie wyrabiamy dłonią do uzyskania jednolitej masy. Gotową masę przekładamy do 2 silikonowych keksówek. Pieczemy ok. 60 minut, temp. 180 stopni, termoobieg.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wędzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować