Wiśniowiec z czekoladą na andrutowo-pistacjiowym spodzie z sosem z wiśniowym dodatkiem Trójniaku

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Zapraszam na pyszne mocno wiśniowe ciasto z dodatkiem czekolady. Spód przygotowany na andrutach, herbatnikach, orzechach i oleju rydzowym wychodzi bardzo kruchy i apetyczny. Masa wiśniowa po schłodzeniu jest bardzo delikatna, kremowa i orzeźwiająca. Całość wieńczy wiśniowy sos z dodatkiem trójniaku.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Na spód:
    - szklanka oleju rydzowego
    - 120 g (ok. 6 opakowań) andrutów kaliskich
    - 240 g herbatników pełnoziarnistych
    - 50 g obranych pistacji
    - 50 g migdałów
    • Masa:
    - 500 g wiśni nadwiślańskiej pozbawionej pestek
    - 3/4 szklanki podkarpackiego miodu spadziowego
    - budyń waniliowy
    - 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    - 2 jajka
    - 100 ml jogurtu naturalnego gęstego
    - kieliszek Trójniaku
    - 2 tabliczki czekolady [jedna tabliczka czekolady mlecznej i jedna tabliczka czekolady gorzkiej].
    Polewa wiśniowa:
    · 600 g wydrylowanej wiśni nadwiślańskiej
    · łyżka mąki ziemniaczanej
    · 5 łyżek wody
    · kieliszek trójniaku
    · 5 łyżek podkarpackiego miodu spadziowego
    · łyżeczka ekstraktu waniliowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Wiśniowiec z czekoladą na andrutowo-pistacjiowym spodzie z sosem z wiśniowym dodatkiem trójniaku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. spód:Do rozdrobnionych w malakserze ciastek, andrutów oraz pistacji dodajemy olej i krótko miksujemy. Masa ma mieć konsystencję mokrego pisaku. Dno tortownicy wykładamy folią aluminiową i dopiero zapinamy rant. Folię zawijamy na ścianki tortownicy (po zewnętrznej stronie). Całość owijamy jeszcze raz szczelnie folią, tak by woda podczas pieczenia nie przedostała się do ciasta. Do tak przygotowanej formy wykładamy gotowe ciasto i ubijamy palcami. Wstawimy do lodówki.
  • 2. Masa:
    Wiśnie blendujemy, następnie dodajemy pozostałe składniki masy. Całość dobrze miksujemy.

    Roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę dodajemy do masy wiśniowej. Całość delikatnie mieszamy. Masę wylewamy na spód z ciastek. Tortownicę stawiamy do brytfanny. Całość wstawiamy do piekarnika (180 stopni). Do brytfanny wlewamy wrzącą wodę- musi sięgać do połowy tortownicy. Pieczemy około 60 minut- cały czas pilnując i dolewając parującą wodę. Ciasto należy wystudzić i dobrze schłodzić w lodówce.
  • 3. Polewa wiśniowa:

    Wydrylowane wiśnie zagotowujemy razem z miodem. Mąkę rozrabiamy w wodzie i dodajemy do wiśni- cały czas mieszamy na małym ogniu, aż sos zacznie gęstnieć. Pod koniec dodajemy Trójniak i jeszcze chwilę gotujemy. Kiedy polewę zdejmiemy z ognia, dodajemy wanilię. Polewamy obficie schłodzony wiśniowiec. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować