Fasolowo-twarogowe knedle z maślakami, boczkiem, rozmarynem i orzechami włoskimi

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 50 min
  • Dla 4 osób

Zapraszam na pyszne fasolowe knedle na bazie serka faszerowane młodymi maślakami (poza sezonem mogą być mrożone) , wędzonym boczkiem i szczypiorkowo-cebulowym serkiem. Zwieńczeniem całości jest orzechowa maślana okrasa z rozmarynową nutą. Polecam!

  • 50 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • Składniki na ciasto (12 dużych knedli):

    · 500 g fasoli piękny Jaś (waga przed gotowaniem)

    · 150 g serka jogurtowego

    · 150 g serka ze szczypiorkiem i cebulą

    · 2 jajka

    · ok. 1/2 szklanki mąki pszennej

    · łyżka mąki ziemniaczanej

    · łyżeczka soli

    · pieprz do smaku

    · łyżeczka suszonego tymianku




    Na farsz:

    · 1 duża cebula

    · 150 g boczku wędzonego parzonego

    · 200 g maślaków

    · olej rzepakowy do smażenia

    · sól

    · pieprz

    · 150 g serka ze szczypiorkiem i cebulą

    · pęczek szczypiorku




    Panierka:

    · 3-4 łyżki masła

    · 100 g orzechów włoskich

    · kilka gałązek rozmarynu

    · szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Knedle Dania główne

Fasolowo-twarogowe knedle z maślakami, boczkiem, rozmarynem i orzechami włoskimi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0x4spci 1. Ugotowaną fasolę (fasolę moczymy w wodzie całą noc, następnie gotujemy we wrzątku do miękkości- wody nie należy solić, bo wydłuża to czas gotowania) blendujemy, łączymy z serkami, jajkami , tymiankiem i solą. Wyrabiamy ciasto dłonią stopniowo dodając mąki.
  • image-0xf17qh 2. Farsz- na patelni na dobrze rozgrzanym oleju przesmażamy drobno posiekaną cebulkę, oczyszczone i pokrojone w kostkę maślaki i pokrojony w kostkę boczek. Dodajemy drobno posiekany szczypiorek. Kiedy kiełbasa się zarumieni, zdejmujemy z ognia. Do lekko przestudzonego farszu dodajemy serek ze szczypiorkiem i cebulą. Doprawiamy pieprzem i ewentualnie odrobiną soli.
  • image-1tkrbsw 3. Ciasto fasolowe dzielimy na 12 równych części. Bierzemy łyżeczkę farszu i otulamy ją fasolowym ciastem, formując zgrabną kulkę. W ten sam sposób przygotowujemy pozostałe knedle. Knedle za pomocą łyżki cedzakowej kładziemy do osolonego wrzątku. Od momentu kiedy wypłyną, gotujemy jeszcze ok. 3-4 minuty.
  • image-0d4h78i 4. Na patelni podgrzewamy masło, dodajemy posiekane orzechy włoskie i igiełki rozmarynu. Chwilę smażymy. Solimy. Kiedy orzechy nabiorą aromatu, przekładamy do nich ugotowane knedle. Delikatnie obtaczamy w panierce. Podajemy gorące. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola jaś

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować