Ciasto "Uśpione wulkany"

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Zapraszam na pyszne, efektowne i jednocześnie proste do przygotowania ciasto. Jasne ciasto podczas pieczenia wypiętrza się "zatapiając" lekko jogurtową masę malinową. Dzięki temu bez większego wysiłku uzyskujemy interesujące pofalowania przenikających się kolorów jasnego i malinowego.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Na ciasto:

    1,5 szklanki mąki pszennej

    4 łyżki mąki ziemniaczanej

    3/4 szklanki cukru

    150 g masła

    4 jajka

    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    łyżka ekstraktu waniliowego

    Masa jogurtowa:

    - 750 g jogurtu malinowego

    - 3/4 szklanki cukru pudru

    - 50 miękkiego masła

    - 2 budynie waniliowe

    - 3 łyżki mąki ziemniaczanej

    - 2 jajka
    Masa czekoladowa:

    · szklanka cukru

    · 100 g masła

    · 2 łyżki kakao

    · 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

    · łyżka oleju

    · 1/4 szklanki wody

    · 300 g miękkiego masła

    · łyżeczka ekstraktu waniliowego

    · pół szklanki cukru pudru

    Dekoracja:

    · tabliczka białej czekolady- dobrze schłodzonej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto "uśpione wulkany" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Masło roztapiamy, studzimy, dodajemy cukier, ucieramy aż się rozpuści. Stopniowo dodajemy jajkaorazekstrakt waniliowy. Cały czas miksując na małych obrotach, dodajemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Ciasto przekładamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką (średnica ok. 26 cm).
  • 2. Masa jogurtowa:
    Masło miksujemy na puszystą masę z cukrem pudrem. Stopniowo dodajemy jajka, jogurt, proszek budyniowy i mąkę ziemniaczaną. Masę wylewamy na spód. Pieczemy około 60 minut, termoobiego 180 stopni. Ciasto należy wystudzić i dobrze schłodzić w lodówce.
  • 3. Masa czekoladowa:
    W rondelku roztapiamy cukier, masło, kakao, kawę, olej i wodę. Gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając do uzyskania gładkiej masy. Gotową masę studzimy, dodajemy ekstrakt waniliowy. Masło ucieramy na puszystą masę z cukrem pudrem stopniowo dodając wystudzony krem czekoladowy. Masę wykładamy na schłodzone ciasto. Dekorujemy wiórkami białej czekolady. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować