Zdrowy tort urodzinowy - bez cukru, glutenu i nabiału

4.51 (180 ocen)

  • 3 godz.

Zapraszam na pyszny tort przygotowany z myślą o pierwszych urodzinkach mojego siostrzeńca. Tort- wyzwanie, ponieważ musiałam przygotować go bez użycia cukru, glutenu, nabiału i białek. Zachęcam do przetestowania przepisu - to fajny pomysł na zaserwowanie naszym pociechom i bliskim zdrowej słodkości

  • 3 godz.

Składniki:

  • Na ciasto:
    · szklanka (250 ml ) roztopionego i przestudzonego oleju kokosowego BIO
    · skórka otarta z 1 cytryny
    · 2 szklanki puree daktylowego (pokrojone suszone daktyle BIO zalewamy gorącą wodą , następnie belndujemy na gładką masę)
    · 500 g mąki ryżowej pełnoziarnistej BIO
    · 2,5 łyżeczki sody
    · 200 g zmielonych orzechów laskowych
    · 3 łyżki dobrego kakao
    · 6 żółtek
    · 400 ml mleczka kokosowego BIO
    Masa I:
    · 500 g orzechów nerkowca- niesolonych BIO
    · ok. 1 1/4 szklanki wody
    · ksylitol [lub miód lub jeśli wolicie zwykły cukier puder] do smaku- ja użyłam ok. 1/4 szklanki ksylitolu, ale jeśli wolicie bardziej słodkie, dajcie więcej
    · 2 łyżki ekstraktu waniliowego.

    Dodatkowo:
    · Dżem porzeczkowy 100% bez cukru- słoiczek

    Na masę II (masę dzielimy na połowę, aby przygotować dwa torciki, ponadto część masy odkładamy na posmarowanie boków tortu)

    · 3/4 szklanki przetartego przez gęste sito puree z daktyli
    · 300 g słodkich ziemniaków - batatów (waga po ugotowaniu)
    · 1 duży dojrzały banan
    · łyżka ekstraktu z wanilii
    · 3/4 szklanki mleka ryżowego z migdałami BIO
    · czubata łyżka mąki ziemniaczanej
    Mleczna galaretka:
    · 3 szklanki mleka ryżowego z migdałami bio
    · 2-3 łyżki ksylitolu
    · 1 łyżka soku z cytryny
    · 4 łyżeczki żelatyny
    · łyżka ekstraktu waniliowego
    Na boki tortów:
    · kilka łyżeczek odłożonej masy batatowej (masa II)
    · uprażone na suchej patelni płatki migdałowe – ok. 100 g na 2 torciki
Wystaw ocenę:

4.51 (180 ocen)

Zdrowy tort urodzinowy - bez cukru, glutenu i nabiału - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-15ihqkb 1. Przygotowujemy ciasto- olej miksujemy z daktylowym puree. Kiedy masa będzie jednolita, dodajemy skórkę otartą z cytryny. Mąkę mieszamy z sodą, kakao oraz orzechami. Żółtka wybijamy do dużej miski. Do masy doaktylowej naprzemiennie dodajemy suche składniki, mleczko kokosowe i żółtka.

    ciasto w wersji z ananasem
    Z podanych proporcji ciasta upiekłam 6 placków (na 2 małe torty) w tortownicy o średnicy ok. 17 cm (dno tortownicy wyłożone papierem do pieczenia, całość wysmarowana odrobiną oleju i obsypana mąką ryżową) – każdy placek piekłam ok. 25 minut temp. 180 stopni, termoobieg- do tzw. suchego patyczka. Na jedną tortownicę przeznaczałam ok. 2 czubate łyżki ciasta- tak by po upieczeniu uzyskać dość cienkie placki.
  • image-102nuob 2. Ponieważ ciasto robiłam eksperymentalnie, jak zwykle okazało się, że przygotowałam go nieco więcej. Pozostałe przełożyłam do foremki 24 x 24 cm, na wierzchu ułożyłam plastry ananasa (blaszka „zabrała” całą puszkę) i piekłam ok. 45 minut. Jak się okazało ciasto już w takiej prostej postaci smakuje wyśmienicie ;) , więc z czystym sumieniem polecam – przygotujcie ciasto z podanych proporcji i upieczcie 2 pieczenie na jednym ogniu ;) .
  • 3. Ciasta studzimy.

    Poniżej podaję przepis na masy. Po przygotowaniu każdą podzielcie na 2 – aby przygotować 2 torciki.
  • image-170fm76 4. MASA I
    Nerkowce moczymy w wodzie przez ok. 2 godziny. Odsączmy z wody i blendujemy na gładką masę. Pod koniec dosładzamy ksylitolem, doprawiamy ekstraktem waniliowym. Jeden placek ciasta układamy na paterze. Smarujemy go łyżką porzeczkowego dżemu. Następnie równomiernie rozprowadzamy masę z nerkowców. Wykładamy II placek i również smarujemy go łyżką dżemu.
  • image-161qnbn 5. Na masę II (masę dzielimy na połowę, aby przygotować dwa torciki, ponadto część masy odkładamy na posmarowanie boków tortu)
    Bataty obieramy ze skórki, kroimy na niewielką kostkę i gotujemy do miękkości (wody nie solimy). Wystudzone bataty blendujemy z bananem na puree, następnie przecieramy przez gęste sito. Mleko zagotowujemy. Do mleka dodajemy przetarte bataty wymieszane z mąką ziemniaczaną. Batatowy budyń gotujemy na niewielkim ogniu, cały czas mieszając i pilnując, by nie powstały grudki. Masa musi być gładka i stracić swoją surowość. Tak przygotowaną masę studzimy.
    Do puree daktylowego stopniowo dodajemy przygotowaną masę batatową.
    Masę przekładamy na drugi placek posmarowany dżemem. Przykrywamy trzecim plackiem pokrytym mleczną galaretką
  • 6. Mleczna galaretka:
    2 szklanki mleka zagotowujemy z ksylitolem. Zimnym mlekiem zalewamy żelatynę- dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę, żeby żelatyna ładnie napęczniała. Żelatynę dodajemy do gorącego mleka i dokładnie mieszamy miotełką. Następnie masę przelewamy przez gęste sitko, żeby pozbyć się ewentualnych grudek. Dodajemy ekstrakt waniliowy i sok z cytryny. Część lekko tężejącej masy wylewamy na ostatni wierzchni placek ciasta ułożony ponownie w tortownicy. Wstawiamy do lodówki. Część masy wsiąknie w ciasto, a część stężeje tworząc cieniutką warstewkę mlecznej galaretki. Żeby ciemne ciasto nie przebijało przez jasną masę, w tym momencie należy wylać pozostałą masę mleczno-żelatynową i ponownie wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Następnie delikatnie wyjmujemy placek z formy i układamy jako wierzchnią warstwę tortu. Mleczne lustro zdobimy roztopioną gorzką czekoladą (o jak największej zawartości kakao - min. 90%).
  • image-17fqq3x 7. Boki tortów smarujemy masą i obsypujemy płatkami migdałowymi. Smacznego!

Porady

Ps. jeśli chcemy uprościć sobie pracę, torty możemy przełożyć tylko jedną masą np. z nerkowców, a boki (zamiast masą batatową) posmarować puree daktylowym i obłożyć płatkami migdałowymi).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować