Marchewkowo-ananasowy tort z migdałami i kokosem na pełnoziarnistej mące orkiszowej

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Świeży ananas oraz suszone śliwki idealnie wpływają na nasz organizm i są zalecane dla osób dbających o linię. Do tego delikatna masa wieńcząca całość i idealny deser gotowy. Delikatny w smaku, wilgotny i puszysty jednocześnie z niezbyt słodką masą i delikatnie wyczuwalną w tle nutką kokosu.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Na ciasto:
    - 1 szklanki cukru
    -1 szklanka cukru brązowego
    - 1 1/3 szklanki oleju rzepakowego
    - 4 jajka w tmp. pokojwej
    - 1 łyżka ekstraktu waniliowego
    - 2 ,5 szklanki + 1 łyżka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
    - 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
    - 2 łyżeczki sody oczyszczonej
    - 1 łyżeczka soli
    - 0,5 szklanki suszonych śliwek drobno posiekanych
    - 75 g płatków migdałowych
    - 0,5 kg startej marchewki
    -1 szklanka pokrojonego w kostkę ananasa
    - 0,5szklanki wiórków koksowych
    Na masę:
    -500 g gęstego serka śmietankowego o smaku waniliowym w temp. pokojowej
    - łyżka masła w temp. pokojowej
    -1 łyżka ekstraktu wanilii
    Dekoracja
    - pół szklanki świeżego ananasa
    - domowy dżem z borówek do przełożenia- 3-4 łyżki
    - ok. 75 g płatków migdałowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Ciasto marchewkowe Desery

Marchewkowo-ananasowy tort z migdałami i kokosem na pełnoziarnistej mące orkiszowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.

    Przygotuj 2 tortownice o średnicy 24-26 cm. Dno wyłóż papierem do pieczenia, nasmaruj masłem i wysyp mąką.
    Utrzyj cukier, olej oraz jajka na jasnożółtą masę. Dodaj wanilię. W oddzielnej misce połącz razem 2,5 szklanki mąki, gałkę, sodę oraz sól.
    Suche składniki dodawaj stopniowo do mokrych. Bakalie oprósz w łyżce mąki, a następnie dodaj do ciasta. Dodaj przygotowaną marchewkę i ananasa. Dokładnie wymieszaj.
    Podziel ciasto na 2 części. Przelej do tortownic i piecz ok. 55-60 minut, do tzw. suchego patyczka. Odstaw na kratce do wystygnięcia.
    Masa: zmiksuj ze sobą serek, masło i wanilię na gładką masę.

    Jeden placek ciasta przełóż dżemem, a następnie połową masy serowej. Przykryj drugim plackiem. Wierzch i boki udekoruj pozostałą masą serową. Wierzch ozdób ananasem, boki płatkami migdałów. Podawaj dobrze schłodzone. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować