Peklowana szynka pieczona z rozmarynem na oleju rzepakowym z domowymi ogórkami małosolnymi

  • wyświetlono: 573 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Przygotowanie pysznej, soczystej szynki idealnej na kanapki wcale nie jest trudne. Dziś przepis na domową wędlinę z delikatną nutą rozmarynu. Szynkę należy kroić dopiero na drugi dzień po upieczeniu. Bardzo dobrze komponuje się z domowymi ogórkami małosolnymi

Ewa Mróz
  • 60min

Składniki

Składniki:
-szynka wieprzowa
· sól peklowa 50 g
· 2 goździki
· 4 liście laurowe
· 8 ziaren pieprzu
· 4 ziarna ziela angielskiego
· łyżeczka cukru
· 1 ząbek czosnku
· 1-1,5 l przegotowanej wody
· 7-8 gałązek świeżego rozmarynu do marynaty + kilka gałązek do pieczenia
· olej rzepakowy do skropienia 5-6 łyżek

Domowe ogórki małosolne
Składniki:
· 2 kg ogórków gruntowych (najlepsze małe)
· świeży chrzan - 5 cm
· duży pęczek kopru z nasionami
· 2 ząbki czosnku
· 3 łyżki gruboziarnistej soli
· ok. 3 litórw letniej wody

Sposób przygotowania przepisu:

Peklowana szynka pieczona z rozmarynem na oleju rzepakowym z domowymi ogórkami małosolnymi

  • image-2apr9mm1. W moździerzu ucieramy sól peklową, ziarna pieprzu, ziela angielskiego, goździki, liście laurowe, czosnek oraz cukier. Dodajemy przesiekane igiełki świeżego rozmarynu i jeszcze raz całość ucieramy.
  • image-0yqbinl2. Szynkę wiążemy w siatkę. Smarujemy marynatą. Przekładamy do pojemnika, zalewamy przegotowaną, zimną wodą. Przykrywamy i odstawiamy na dwa tygodnie w ciemne, chłodne miejsce- najlepiej do lodówki. Po tym czasie szynkę osuszamy ręcznikiem papierowym, w siatkę wsuwamy gałązki świeżego rozmarynu.
  • image-24q16d33. Układamy w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy olejem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni, termoobieg na każdy kilogram mięsa jedną godzinę. Szynkę najlepiej kroić w cienkie plasterki następnego dnia. Idealnie smakuje z małosolnym ogórkiem.
  • 4. Domowe ogórki małosolne

    Na dnie glinianego naczynia układamy połowę kopru. Na koprze układamy ogórki. Chrzan kroimy w paski, czosnek rozgniatamy (aby popękała skórka) i przekładamy do ogórków. Na wierzchu układamy pozostały koper. Ogórki zalewamy letnią wodą wymieszaną z solą. Naczynie przykrywamy glinianą pokrywką. Odstawiamy w ciemne ciepłe miejsce na ok. 3-4 dni. Ogórki gotowe. Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zdrowie_na_talerzuOgórki małosolnedomowa wędlinado szkołyszynka peklowanadomowa szynkawędlina na kanapkiszynka z rozmarynemrozmarynowa szynka

Komentarze

Podobne przepisy

Peklowana szynka pieczona w papryce i majeranku

Dodane przez: edytaha

Peklowana szynka pieczona w papryce i majeranku

Smak mięsa nie jest zdominowany...

Boczek peklowany z szynkowaru

Dodane przez: luna19

Boczek peklowany z szynkowaru

Pyszny boczek z szynkowaru

Szynka peklowana (szynkowar)

Dodane przez: olinek_82

Szynka peklowana (szynkowar)

Domowa, soczysta i delikatna w...

Pieczona marchew z rozmarynem

Dodane przez: kasandraa6

Pieczona marchew z rozmarynem

Młode marchewki z czosnkiem i ziołami...

ziemniaki z rozmarynem

Dodane przez: PolskaGotuje

Ziemniaki pieczone z rozmarynem

Prosty przepis na ziemniaki do...

Pieczona pierś z indyka z rozmarynem

Dodane przez: StaryZeszyt

Pieczona pierś z indyka z rozmarynem

Pieczona pierś z indyka pachnąca...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE