Peklowana szynka pieczona z rozmarynem na oleju rzepakowym z domowymi ogórkami małosolnymi

0 (0 ocen)

  • 60 min

Przygotowanie pysznej, soczystej szynki idealnej na kanapki wcale nie jest trudne. Dziś przepis na domową wędlinę z delikatną nutą rozmarynu. Szynkę należy kroić dopiero na drugi dzień po upieczeniu. Bardzo dobrze komponuje się z domowymi ogórkami małosolnymi

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki:
    -szynka wieprzowa
    · sól peklowa 50 g
    · 2 goździki
    · 4 liście laurowe
    · 8 ziaren pieprzu
    · 4 ziarna ziela angielskiego
    · łyżeczka cukru
    · 1 ząbek czosnku
    · 1-1,5 l przegotowanej wody
    · 7-8 gałązek świeżego rozmarynu do marynaty + kilka gałązek do pieczenia
    · olej rzepakowy do skropienia 5-6 łyżek

    Domowe ogórki małosolne
    Składniki:
    · 2 kg ogórków gruntowych (najlepsze małe)
    · świeży chrzan - 5 cm
    · duży pęczek kopru z nasionami
    · 2 ząbki czosnku
    · 3 łyżki gruboziarnistej soli
    · ok. 3 litórw letniej wody

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Peklowana szynka pieczona z rozmarynem na oleju rzepakowym z domowymi ogórkami małosolnymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-2apr9mm 1. W moździerzu ucieramy sól peklową, ziarna pieprzu, ziela angielskiego, goździki, liście laurowe, czosnek oraz cukier. Dodajemy przesiekane igiełki świeżego rozmarynu i jeszcze raz całość ucieramy.
  • image-0yqbinl 2. Szynkę wiążemy w siatkę. Smarujemy marynatą. Przekładamy do pojemnika, zalewamy przegotowaną, zimną wodą. Przykrywamy i odstawiamy na dwa tygodnie w ciemne, chłodne miejsce- najlepiej do lodówki. Po tym czasie szynkę osuszamy ręcznikiem papierowym, w siatkę wsuwamy gałązki świeżego rozmarynu.
  • image-24q16d3 3. Układamy w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy olejem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni, termoobieg na każdy kilogram mięsa jedną godzinę. Szynkę najlepiej kroić w cienkie plasterki następnego dnia. Idealnie smakuje z małosolnym ogórkiem.
  • 4. Domowe ogórki małosolne

    Na dnie glinianego naczynia układamy połowę kopru. Na koprze układamy ogórki. Chrzan kroimy w paski, czosnek rozgniatamy (aby popękała skórka) i przekładamy do ogórków. Na wierzchu układamy pozostały koper. Ogórki zalewamy letnią wodą wymieszaną z solą. Naczynie przykrywamy glinianą pokrywką. Odstawiamy w ciemne ciepłe miejsce na ok. 3-4 dni. Ogórki gotowe. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szynka Wędlina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Dania do szkoły

Podobne przepisy

To może cię zainteresować