Chałka klasyczna- puszysta, delikatna, maślana z kruszonką

4.47 (186 ocen)

  • 2 godz.

Zapraszam na pyszną chałkę w wersji klasycznej - na masełku, pod chrupiącą kruszonką. Puszysta, delikatna, lekka, idealnie wilgotna. Szczerze polecam- doskonała na niedzielne leniwe śniadanie.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki:

    500 g mąki pszennej

    125 ml ciepłego mleka

    100 ml ciepłej wody

    ok. 17 g świeżych drożdży

    2 jajka

    1 żółtko

    50 g masła - masło należy roztopić i przestudzić

    1/2 szklanki cukru waniliowego domowej roboty

    szczypta soli

    skóra z cytryny




    Kruszonka:

    50 g cukru

    50 g mąki

    50 g zimnego masła

    - jajko do posmarowania chałki
Wystaw ocenę:

4.47 (186 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chałka Desery

Chałka klasyczna- puszysta, delikatna, maślana z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczyn- rozkruszone drożdże ucieramy z łyżką cukru. Dodajemy 2 łyżki mąki pszennej, zalewamy ciepłym mlekiem. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na 15 minut.

    Pozostałe składniki przekładamy do dużej miski, dodajemy zaczyn i wyrabiamy na gładkie ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia. Ciasto dzielimy na 3 równe części, z których formujemy podłużne wałeczki. Końce wałków łączymy i zaplatamy warkocz, końce zawijamy pod spód. Chałkę układamy na blasze piekarnikowej wyłożonej papierem. Przygotowujemy kruszonkę- mąkę, cukier i masło ucieramy palcami tworząc okruszki. Chałkę smarujemy rozbełtanym jajkiem, posypujemy kruszonką. Pieczemy ok. 30 minut, temp. 180 stopni.Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować