Zapraszam na pyszną chałkę w wersji klasycznej - na masełku, pod chrupiącą kruszonką. Puszysta, delikatna, lekka, idealnie wilgotna. Szczerze polecam- doskonała na niedzielne leniwe śniadanie.
Chałka klasyczna- puszysta, delikatna, maślana z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczyn- rozkruszone drożdże ucieramy z łyżką cukru. Dodajemy 2 łyżki mąki pszennej, zalewamy ciepłym mlekiem. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na 15 minut.
Pozostałe składniki przekładamy do dużej miski, dodajemy zaczyn i wyrabiamy na gładkie ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia. Ciasto dzielimy na 3 równe części, z których formujemy podłużne wałeczki. Końce wałków łączymy i zaplatamy warkocz, końce zawijamy pod spód. Chałkę układamy na blasze piekarnikowej wyłożonej papierem. Przygotowujemy kruszonkę- mąkę, cukier i masło ucieramy palcami tworząc okruszki. Chałkę smarujemy rozbełtanym jajkiem, posypujemy kruszonką. Pieczemy ok. 30 minut, temp. 180 stopni.Smacznego!
Komentarze