Dwukolorowy pasztet z soczewicy

  • wyświetlono: 655 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Pyszny, aromatyczny, dwukolorowy i oczywiście zdrowy ;) . Taki właśnie jest wegetariański pasztet na bazie soczewicy czerwonej i zielonej. Polecam!

Ewa Mróz
  • 90min

Składniki

Składniki na keksówkę 33 x 11 cm :

2 szklanki ugotowanej zielonej soczewicy / około 200 g suchej soczewicy
0,5 szklanki kaszy kuskus -zalewamy szklanką gorącej wody i pozostawiamy pod przykryciem, żeby kasza wchłonęła cały płyn
niepełne pół szklanki oleju rzepakowego + 3 - 4 łyżki do obsmażenia warzyw
niepełne pół szklanki oleju spod suszonych pomidorów
Ok. 8 suszonych pomidorów
2 cebule
2 szklanki ugotowanej czerwonej soczewicy / około 200 g suchej soczewicy
2 marchewki starte na tarce o dużych oczkach
1 pietruszka starta na tarce o dużych oczkach
Sól
Pieprz
Łyżeczka gałki muszkatołowej
Skórka otarta z 1/2 cytryny
4 żółtka
duży pęczek bazylii
świeży imbir- ok. 1-2 cm
Mąka jaglana do oprószenia formy + odrobina oleju do natłuszczenia

Sposób przygotowania przepisu:

Dwukolorowy pasztet z soczewicy

  • 1. Cebulę kroimy w piórka i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju.
    Marchewkę przesmażamy na łyżce oleju rzepakowego. Dodajemy do ugotowanej czerwonej soczewicy. Pietruszkę również smażymy na oleju i kiedy straci swoją surowość dodajemy ją do soczewicy zielonej. Do soczewicy czerwonej dajemy połowę kaszy kuskus, niepełne pół szklanki oleju spod suszonych pomidorów, suszone pomidory, połowę przygotowanej cebuli. Całość dokładnie blendujemy. Dodajemy dwa żółtka. Doprawiamy solą, pieprzem, skórką otartą z połowy cytryny, świeżo startym imbierem i gałką muszkatołowa. Całość dokładnie blendujemy.
    Do soczewicy zielonej dodajemy niepełne pół szklanki oleju rzepakowego, pozostałą kasze kuskus, cebulę- całość dokładnie blendujemy. Dodajemy 2 żółtka, sól, pieprz, gałkę muszkatołową oraz listki bazylii. Całość blendujemy na gładka masę.
    Foremkę o wymiarach 33 x 11 cm smarujemy odrobiną oleju i obsypujemy mąką jaglaną. Na dno wykładamy masę czerwoną, na wierzch masę z zielonej soczewicy. Całość pieczemy ok. 60 minut, temp. 180 stopni, termoobieg. Pasztet podajemy dobrze schłodzony. Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiaddania_dla_urodydomowa wędlinapasztet warzywnyPasztet Wielkanocnypasztet z soczewicydwukolorowy pasztetpasztet dla wegetarianpasztet świątecznypasztet dwukolorowypasztet dla dzieci

Komentarze

Podobne przepisy

Pasztet z zielonej soczewicy

Dodane przez: e-jola1

Pasztet z zielonej soczewicy

Pyszny domowy pasztet warzywny

Pasztet z soi i soczewicy

Dodane przez: Ania_L

Pasztet z soi i soczewicy

Wiadomo, że taki bezmięsny pasztet...

pasztet domowej roboty

Dodane przez: rozaroza

Świąteczny pasztet z drobiu dwukolorowy

Drobiowy pasztet z piersi kurczaka...

pasztet z soczewicy

Dodane przez: juchab

Pasztet z soczewicy z warzywami

Przyznam szczerze, że trochę się...

PASZTET Z ZIELONEJ SOCZEWICY.

Dodane przez: patisonwkuchni

Pasztet z zielonej soczewicy z marchewką.

Pasztet ten jest bardzo smaczny,...

Pasztet z soczewicy

Dodane przez: olinek_82

Pasztet z soczewicy

Pasztet jest ciekawa alternatywą...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE