Pierekaczewnik to wypiek opatrzony od 2009 roku znakiem Gwarantowanej Tradycyjnej Specjalności. Dziś zapraszam na moją wersję pierekaczewnika na słodko- z waniliowym serkiem i truskawkową marmoladą
2 godz.
Składniki:
Składniki:
Na ciasto:
· 1 kg mąki pszennej
· 5 żółtek
· 1 jajko
· łyżka oleju rzepakowego
· szczypta soli
· łyżeczka cukru pudru
· 200 g masła
· 3/4 szklanki oleju rzepakowego
· ok. 2 szklanek wystudzonej przegotowanej wody
Nadzienie:
· kilka łyżek marmolady truskawkowej
· 750 g gęstego serka waniliowego
· łyżeczka ekstraktu waniliowego
· łyżka cukru pudru
Dodatkowo
· cukier puder- ciasto obficie pudrujemy, gdyż samo w sobie nie ma prawie wcale słodyczy.
Pierekaczewnik waniliowo-truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło topimy z olejem rzepakowym i studzimy.
Z mąki, żółtek, jajek, soli, łyżki cukru pudru, łyżki oleju i ok. 2 szklanek wody zagniatamy elastyczne i miękkie ciasto. Dzielimy je na 6 równych części. Każdą wałkujemy na cienkie- wręcz przezroczyste- płaty takiej samej wielkości.
Przestudzonym tłuszczem smarujemy dokładnie poszczególne płaty ciasta i razem warstwowo sklejamy. Ostatni placek smarujemy równomiernie marmoladą.
Nadzienie- serek waniliowy ucieramy z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowy. Masę wykładamy równomiernie na marmoladę. Całość zwijamy jak roladę, następnie przekładamy do tortownicy (średnica 26-27 cm) nadając kształt ślimaka - dno tortownicy wyłóżmy papierem do pieczenia, całość wysmarujmy masłem i wysypmy mąką. Ciasto najlepiej przełożyć na dno tortownicy, a dopiero potem założyć i spiąć jej rant. Wierzch ślimaka smarujemy resztką masła z olejem. Całość pieczemy ok. 90 minut, temp. 180 stopni termoobieg, pamiętając by po ok. godzinie ciasto przykryć z wierzchu papierem do pieczenia. Po wyjęciu z tortownicy ciasto obficie posypujemy cukrem pudrem i zajadamy. Pysznie smakuje ze szklanką mleka czy kakao. Smacznego!
Komentarze