Pierekaczewnik waniliowo-truskawkowy

5 (1 ocen)

  • 2 godz.

Pierekaczewnik to wypiek opatrzony od 2009 roku znakiem Gwarantowanej Tradycyjnej Specjalności. Dziś zapraszam na moją wersję pierekaczewnika na słodko- z waniliowym serkiem i truskawkową marmoladą

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki:

    Na ciasto:

    · 1 kg mąki pszennej

    · 5 żółtek

    · 1 jajko

    · łyżka oleju rzepakowego

    · szczypta soli

    · łyżeczka cukru pudru

    · 200 g masła

    · 3/4 szklanki oleju rzepakowego

    · ok. 2 szklanek wystudzonej przegotowanej wody

    Nadzienie:

    · kilka łyżek marmolady truskawkowej

    · 750 g gęstego serka waniliowego

    · łyżeczka ekstraktu waniliowego

    · łyżka cukru pudru

    Dodatkowo

    · cukier puder- ciasto obficie pudrujemy, gdyż samo w sobie nie ma prawie wcale słodyczy.
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pierekaczewnik waniliowo-truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-12yq628 1. Masło topimy z olejem rzepakowym i studzimy.




    Z mąki, żółtek, jajek, soli, łyżki cukru pudru, łyżki oleju i ok. 2 szklanek wody zagniatamy elastyczne i miękkie ciasto. Dzielimy je na 6 równych części. Każdą wałkujemy na cienkie- wręcz przezroczyste- płaty takiej samej wielkości.

    Przestudzonym tłuszczem smarujemy dokładnie poszczególne płaty ciasta i razem warstwowo sklejamy. Ostatni placek smarujemy równomiernie marmoladą.




    Nadzienie- serek waniliowy ucieramy z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowy. Masę wykładamy równomiernie na marmoladę. Całość zwijamy jak roladę, następnie przekładamy do tortownicy (średnica 26-27 cm) nadając kształt ślimaka - dno tortownicy wyłóżmy papierem do pieczenia, całość wysmarujmy masłem i wysypmy mąką. Ciasto najlepiej przełożyć na dno tortownicy, a dopiero potem założyć i spiąć jej rant. Wierzch ślimaka smarujemy resztką masła z olejem. Całość pieczemy ok. 90 minut, temp. 180 stopni termoobieg, pamiętając by po ok. godzinie ciasto przykryć z wierzchu papierem do pieczenia. Po wyjęciu z tortownicy ciasto obficie posypujemy cukrem pudrem i zajadamy. Pysznie smakuje ze szklanką mleka czy kakao. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować