Faworki bez jajek

4.38 (191 ocen)

  • 30 min

Wynik eksperymentów, faworki bez jajek. Wychodzą mega chrupkie. Zbliżone w smaku i składzie do proponowanych już przeze mnie orkiszowych.

  • 30 min

Składniki:

  • • 2 szklanki mąki mąki pszennej
    • 2 łyżki spirytusu
    • szczypta soli
    • 250 g kwaśnej, gęstej śmietany 18%
    • olej do smażenia
    • cukier puder do obsypania
Wystaw ocenę:

4.38 (191 ocen)

Zobacz również:

Desery Faworki

Faworki bez jajek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • wegańskie faworki 1. Mąkę łączyny ze szczyptą soli. Dodajemy śmietanę oraz spirytus i wyrabiamy ciasto. Ciasto porcjujemy, każdy kawałek wałkujemy jak najcieniej- to bardzo ważne, od tego zależy chrupkość faworków. Wykrawamy małe prostokąt - najlepiej radełkiem, a w nich dziurkę, przez którą przekładamy jeden koniec ciasta. Kiedy przygotujemy faworki, smażymy je na patelni o szerokim dnie na dobrze rozgrzanym oleju- z każdej strony do momentu zarumienienia. Dzieje się to bardzo szybko. Faworki wykładamy na ręczniki papierowe. Kiedy odciekną z nadmiaru tłuszczu posypujemy je cukrem pudrem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować