Daktylowiec na mące ryżowej- bez cukru - z jabłkami, mango i bananami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Dziś przepis na bezglutenowe ciasto bez grama cukru. Bazę stanowi mąka ryżowa, migdały i daktylowe puree. Charakteru nadają ciastu dodatki- szara reneta, dojrzałe słodkie banany i egzotyczne mango. Zwieńczeniem całości jest pyszna polewa daktylowo-kokosowa, uprażone migdały i suszona żurawina.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki
    •5 - żółtek
    •2 szklanki puree z daktyli
    •2 szklanki - mąki ryżowej
    •100 g zmielonych migdałów
    •2 łyżeczki - sody
    •2 łyżki - kakao
    •1 łyżeczka przyprawy do pierników
    •1/2 szklanki - oleju rzepakowego
    •1/4 szklanki mleczka kokosowego BIO
    •1mango pokrojone w kostkę
    •2 jabłka- u mnie szara reneta obrana ze skórki
    •2 duże dojrzałe banany

    Puree:

    · 600 g suszonych daktyli BIO

    · ok. 3/4 szklanki mleczka kokosowego BIO + odrobina gorącej wody




    Dodatkowo:

    · 100 g uprażonych na suchej patelni płatków migdałowych

    · 100 g suszonej żurawiny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Daktylowiec na mące ryżowej- bez cukru - z jabłkami, mango i bananami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Puree daktylowo- kokosowe:

    Suszone daktyle siekamy i zalewamy mleczkiem kokosowym i wodą. Całość gotujemy na małym ogniu ok. 7minut. Zostawiamy na noc pod przykryciem. Następnego dnia dokładnie belndujemy.

  • 2. Ciasto:

    Mąkę mieszamy z migdałami, sodą, kakao, przyprawą do pierników. Żółtka ucieramy z daktylowym puree i roztartym 1 bananem. Do masy żółtkowo- bananowej dodajemy porcjami składniki suche, olej i mleczko kokosowe. Na końcu do ciasta dodajemy pokrojone w dużą kostkę jabłka, banana i mango. Ciasto przekładamy do 2 posmarowanych olejem i obsypanych mąką ryżową keksówek. Pieczemy ok. 50 minut, temp. 180 stopni, termoobieg. Ciasta studzimy.
  • 3. Wystudzone ciasto smarujemy daktylową polewą (4 łyżki puree z daktyli ucieramy z kilkoma łyżkami mleczka kokosowego- do uzyskania pożądanej konsystencji) i posypujemy migdałami i suszoną żurawiną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Daktyle

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

3 (1 ocen)

daktylowiec

3 (1 ocen)

DAKTYLOWIEC

andalmatiner FIT 60 min

To może cię zainteresować