Francuska zupa cebulowa

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Gdy chłód i szaruga za oknem sięgamy po sycące i rozgrzewające dania. Francuska zupa cebulowa nadaje się do tego idealnie. Chociaż prosta i kilkuskładnikowa, zniewala smakiem, a z dodatkiem grzanek i sera dodaje energii na długo.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -1 kg cebuli
    -3 łyżki masła
    -2 łyżki oleju
    -350 ml białego wytrawnego wina
    -1 l bulionu
    -listek laurowy
    -100 g tartego sera gruyère (można użyć także np. ementalera)
    -1 bagietka
    -świeży tymianek
    -sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa cebulowa Grzanki

Francuska zupa cebulowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić na cienkie półplasterki. W garnku rozgrzać masło z oliwą. Dodać cebulę. Dusić na średnim ogniu około 30-40 minut od czasu do czasu mieszając.
    Zwiększyć moc palnika i przesmażyć jeszcze chwilę mieszając (cebula powinna mieć kolor karmelu). Dodać listek laurowy i wino. Gotować kilkanaście minut. Po tym czasie dodać bulion. Gotować około 30 minut. Doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem i tymiankiem.
    Bagietkę pokroić na plastry. Posmarować delikatnie masłem. Opiec lekko w piekarniku.
    Zupę rozlać do żaroodpornych miseczek albo do jednego dużego naczynia. Na wierzchu poukładać grzanki, posypać całość serem. Podpiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni do rozpuszczenia się sera. Podawać na gorąco.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Sprawdź też: sałatka francuska

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować