Krem cebulowy na białym winie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Ziemniaki obieramy, myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę.
Do małego garnka wrzucamy tylko ziemniaki, lekko solimy, zalewamy woda i gotujemy do miękkości.
2.W dużym garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę. Smażymy około 20 minut, a następnie dodajemy czosnek. Chwilę podsmażamy i całość zalewamy białym winem. Gdy wino w większości wyparuje, wlewamy bulion i gotujemy około 10-15 minut. Na końcu dodajemy ugotowane ziemniaki i całość blendujemy na gładki krem. Następnie dodajemy śmietankę i przyprawy: sól, pieprz oraz gałkę muszkatołową. Zagotowujemy zupę.
Wlewamy na talerze i posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Podajemy z grzankami.
3.Grzanki:
Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Dodajemy go do masła i dokładnie mieszamy.
Bagietkę kroimy na kromki i smarujemy masełkiem czosnkowym. Wierzch posypujemy ziołami prowansalskimi. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i podpiekamy, aby były chrupiące.
Komentarze