KREM CEBULOWY NA BIAŁYM WINIE

4.95 (172 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Aromatyczna i rozgrzewająca zupa- idealna na jesienno-zimowe obiady

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 8 dużych cebul
    2 ziemniaki
    2 ząbki czosnku
    100 ml białego wina wytrawnego
    100 ml śmietanki 30%
    ok. 1 litra bulionu
    sól, pieprz
    1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
    olej do smażenia
    natka pietruszki
    Grzanki:
    1/2 bagietki
    1 łyżka masła
    1 ząbek czosnku
    zioła prowansalskie
Wystaw ocenę:

4.95 (172 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem Zupa cebulowa Grzanki

Krem cebulowy na białym winie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Ziemniaki obieramy, myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę.
    Do małego garnka wrzucamy tylko ziemniaki, lekko solimy, zalewamy woda i gotujemy do miękkości.
  • 2. W dużym garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę. Smażymy około 20 minut, a następnie dodajemy czosnek. Chwilę podsmażamy i całość zalewamy białym winem. Gdy wino w większości wyparuje, wlewamy bulion i gotujemy około 10-15 minut. Na końcu dodajemy ugotowane ziemniaki i całość blendujemy na gładki krem. Następnie dodajemy śmietankę i przyprawy: sól, pieprz oraz gałkę muszkatołową. Zagotowujemy zupę.
    Wlewamy na talerze i posypujemy posiekaną natką pietruszki.
    Podajemy z grzankami.
  • 3. Grzanki:
    Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Dodajemy go do masła i dokładnie mieszamy.
    Bagietkę kroimy na kromki i smarujemy masełkiem czosnkowym. Wierzch posypujemy ziołami prowansalskimi. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i podpiekamy, aby były chrupiące.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Białe wino Cebula

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować