Francuska cebulowa zupa krem

  • wyświetlono: 819 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Francuska cebulowa zupa krem, tak naprawdę wywodząca się z kuchni staropolskiej (pierwsze wzmianki o niej datowane są na okres baroku). Rozpowszechniona jednak we Francji, przez co nazywa się ją ''francuską'', choć jest polska... :) Pewien francuski kucharz, podczas wizyty w ówczesnej Polsce tak zasmakował w tej zupie, że przywiózł przepis do swojej ojczyzny i tam ją rozpowszechnił. We Francji stała się bardzo popularnym daniem i tak już zostało, że nasza, polska zupa cebulowa została okrzyknięta francuską... W smaku jest słodkawa i delikatna, przebija się wyraźny aromat tymianku i zapach białego, wytrawnego wina. Bez zasmażki ani innego zagęszczacza, a mimo to gęsta. Na wywarze warzywnym, ale treściwa i sycąca. Rozgrzewająca, przez co jest idealna na zimne, jesienne dni...

Bez tytułu
  • 6 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

- 3 duże cebule (użyłam cukrówek)
- 2 marchewki
- 1 pietruszkę
- 1 mały seler korzeniowy lub kawałek większego
- 2 listki laurowe
- 3 kulki ziela angielskiego
- sól
- pieprz
- 1,5 łyżeczki suszonego tymianku
- 0,5-2/3 szklanki białego wina (użyłam wytrawnego)
- bułeczki na grzanki
- ser żółty
- świeży tymianek do dekoracji
- 2-3 łyżki masła

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Francuska cebulowa zupa krem

  • 1. Marchew, pietruszkę i selera obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do garnka, dodajemy ziele angielskie i listki laurowe. Wsypujemy płaską łyżeczkę soli i około pół łyżeczki pieprzu. Zalewamy 1,5-2l zimnej wody i na wolnym ogniu gotujemy, aż warzywa zmiękną.
  • 2. W międzyczasie zajmujemy się cebulą. Obieramy ją i kroimy w grubą kostkę (możemy i w drobną, ale tak może się nie popłaczemy, pokroimy szybciej, a koniec końców i tak będziemy to miksować). Na patelni rozgrzewamy porządne 2-3 łychy masła (lub oleju) i na najmniejszym możliwym ogniu smażymy delikatnie posoloną cebulkę pod przykryciem, co jakiś czas mieszając, przez co najmniej 30-40 minut - ja smażę około 50minut. W razie potrzeby dokładamy masła lub oleju i smażymy dalej. Musimy bardzo uważać, żeby nie przypalić cebuli.
  • 3. Cebulka powinna być mięciutka, szklista, zrumieniona i porządnie uduszona, wręcz rozłażąca się już z tych kostek, w które ją pokroiliśmy. Nie zwiększamy ognia, bo nic poza spaleniem cebuli na tym nie zyskamy. Dusimy na malutkim, wtedy wydobędziemy z niej najlepszy smak. Nie przyśpieszamy niczego na siłę, bo pośpiech jest wskazany przy łapaniu pcheł, a nie w kuchni podczas gotowania. Kiedy cebulka będzie już gotowa (prawie) dosypujemy tymianek i mieszamy. Jeszcze chwilkę smażymy. Teraz dolewamy wino. Starannie mieszając, smażymy do momentu, aż wino odparuje. Tak, można odparować wino na większym ogniu ;)
  • 4. Do tej pory gotujące się warzywka powinny już zmięknąć. Z wywaru odławiamy listki laurowe oraz ziele angielskie, warzywa zostawiamy w spokoju. Zawartość patelni przekładamy do garnka i gotujemy razem jeszcze jakieś 20-30minut, najlepiej pod przykryciem.
    W tym czasie przygotowujemy grzanki/zapiekanki: bułeczkę kroimy w plasterki, smarujemy masłem i posypujemy startym żółtym serem. Zapiekamy do czasu, aż bułka będzie chrupka, a ser się stopi.
  • 5. Wracamy do garnka z zupką: próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem, ewentualnie jeszcze odrobiną tymianku (moja mała powiedziała, że 1,5 łyżeczki tymianku to mało ;). Miksujemy na gładką masę.
    Podajemy z grzankami i żółtym serem, udekorowane świeżym tymiankiem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zupazupa cebulowarozgrzewająca zupaprosta zupasmaczna zupasycąca zupazupa na jesieńcebulowa zupa krem
 

Komentarze

Podobne przepisy

Zupa cebulowa na prawie francuski sposób

Dodane przez: monikaT83

Zupa cebulowa na prawie francuski sposób

Pomysł na zupę znalazłam w książce...

Zupa - krem cebulowo - pieczarkowa

Dodane przez: DanusiaC

ZUPA - KREM CEBULOWO - PIECZARKOWY

Rozgrzewająca, aromatyczna i syta...

Francuska zupa cebulowa a`la Igraszki Losu

Dodane przez: igraszki losu

Francuska zupa cebulowa a`la Igraszki Losu

Pyszna, aromatyczna, gęsta, cudowna...

Cebulowa zupa-krem/ gorący kubek

Dodane przez: joanna30

Cebulowa zupa-krem/ gorący kubek

Pyszna, pożywna i bardzo rozgrzewająca...

Zupa cebulowa Nieki

Dodane przez: Nieka

Zupa-krem cebulowa Nieki

Wpadłam na pomysł by zrobić tą...

Francuska zupa cebulowa

Dodane przez: Bilcia

Francuska zupa cebulowa

Jest to jedna z najpopularniejszych...