Terrina ze śledziem i piklami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Świąteczna terrina którą zachwycicie rodzinę. Jest lekka, pyszna z dodatkiem korniszonów, mini kukurydzy i ćwikłą. Śledzie można podać ciekawie a nie tylko w śmietanie.

  • 2 godz.
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 płatów śledzi matias
    400 g śmietany 18 % gęstej
    2 łyżeczki żelatyny
    314 ml pikli warzywnych / cebulka, korniszony mini,kukurydza mini, marchewka plastry/
    3 łyżki ćwikły z chrzanem
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    koper do dekoracji
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Terrina Pikle Przystawki Ćwikła

Terrina ze śledziem i piklami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Foremkę małą aluminiową wykładam całą folią spożywczą. Wymiary foremki 19x9 cm.

    Śledzie moczę w zimnej wodzie kilka godzin żeby nie były takie słone. Przekładam na sitko żeby się odsączyły.

    Łyżeczkę żelatyny zalewam łyżką zimnej wody żeby napęczniała, dodaję trzy łyżki gorącej wody i rozpuszczam w mikrofalówce. Dodaję trzy łyżki śmietany i hartuję żelatynę. Wlewam do 300 g śmietany. Dodaję pokrojoną natkę, pieprz, szczyptę soli. Pikle odcedzam na sitku. Na dno foremki ze śledziami wykładam trzy łyżki śmietany, układam pikle i znowu śmietana. Wstawiam do lodówki.

    Drugą łyżeczkę żelatyny też rozpuszczam w wodzie i dodaję 100 g śmietany do zahartowania. Dodaję ćwikłę z chrzanem i mieszam. Wylewam na stężałą warstwę jasną. Przykrywam dwoma płatami śledzi wzdłuż foremki. Wstawiam do lodówki na kilka godzin. Dekoruje koperkiem i piklami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chrzan Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować