Terrina ze śledziem

4.49 (144 ocen)

  • 30 min

Smaczny i niecodzienny sposób na śledzika!

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki na 2 foremki o wymiarach 10x20:
    3 solone filety śledziowe typu matias
    4 – 5 kromek chleba pełnoziarnistego typu pumpernikiel
    700 g mielonego twarogu – może być z wiaderka
    2 nieduże płaty papryki marynowanej
    1 mała czerwona cebula lub szalotka
    4 rzodkiewki
    1 pęczek szczypiorku
    1 pęczek koperku
    4 płaskie łyżeczki żelatyny
    100ml mleka
    2 łyżki majonezu
    Pieprz
    Sól – opcjonalnie
Wystaw ocenę:

4.49 (144 ocen)

Zobacz również:

Terrina Przystawki

Terrina ze śledziem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Foremki wyłożyć folią spożywczą. Na dno położyć przycięte do rozmiaru foremek kromki chleba. Śledzie namoczyć w wodzie, aby pozbyć się z nich nadmiaru soli. Odsączyć, wytrzeć papierowym ręcznikiem i pokroić w drobną kostkę. Paprykę, cebulę i rzodkiewki również drobno pokroić. Szczypiorek i koperek posiekać. Śledzie wraz z warzywami połączyć z serem, dołożyć majonez, doprawić do smaku. Żelatynę rozpuścić we wrzącym mleku i jeszcze ciepłą wlać do masy. Dokładnie zamieszać. Całość przelać do foremek. Na wierzch wyłożyć pokrojony w paski chleb. Foremki włożyć do lodówki na całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować