Tort bezowy Pavlova z malinami i płatkami pelargonii

  • wyświetlono: 590 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Słodki tort Pavlova z owocami i kwiatami jest bardzo delikatny. Jego podstawa to beza chrupiąca na zewnątrz i tak wysuszona, że w jej wewnętrznej części utworzyła się miękka pianka. Bezę wypełniłam malinami i bitą śmietaną z kremem mascarpone. Dekoracja tortu z ułożonymi wyłącznie malinami wydała mi się zbyt płaska. Żeby to zmienić wystarczyło, że wsunęłam pomiędzy owoce końcówki gałązek lawendy i płatki pelargonii, które dodatkowo nadały mu lekkości.

zdjecie-01
  • 12 porcje
  • 215min
  • Średni

Składniki

• beza
6 białek
300 g cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka octu winnego
• krem
500 ml śmietany kremówki 36%
250 g sera mascarpone
1 łyżka cukru pudru
ekstrakt wanilinowy
• dodatkowo:
250 g malin
gałązki lawendy
płatki pelargonii

Sposób przygotowania przepisu:

Tort bezowy Pavlova z malinami i płatkami pelargonii

  • 1. Białka miksujemy. Do gęstej piany (ale jeszcze nie sztywnej) dosypujemy stopniowo małe ilości cukru nie przerywając miksowania. Na koniec dokładamy do piany mąkę i ocet. Mieszamy delikatnie i krótko łopatką.

    2. Na papierze do pieczenia rozłożonym na blasze rysujemy okrąg o średnicy około 22 cm. Na zarysowaną powierzchnię wykładamy pianę i nadajemy jej odpowiedni kształt tworząc w środku zagłębienie.
    Bezę umieszczamy w nagrzanym do temperatury 170°C piekarniku z włączoną grzałką dolną i górną i pieczemy przez 3 minuty. Następnie przełączamy na termoobieg i obniżamy temperaturę do 100°C. Bezę suszymy przez około 3 godziny. Po godzinie suszenia możemy delikatnie rozszczelnić piekarnik, a po zakończonym pieczeniu zostawić bezę w ciepłym piekarniku, aby doschła.

    3. Ubijamy śmietanę na najwyższych obrotach. Pod koniec ubijania dosypujemy cukier i dodajemy ekstrakt waniliowy.

    4. Bezę Pavlova wypełniamy warstwą kremu, na którym układamy część malin. Przykrywamy je pozostałym kremem i dekorujemy malinami, gałązkami lawendy oraz płatkami pelargonii.

    5. Tort bezowy schładzamy w lodówce.

Porady

Jedząc tort, gałązki lawendy najlepiej jest pominąć z uwagi na ich dość ostry i zbyt wyrazisty smak, który mógłby zdominować smak tortu. Warto je jednak umieścić na torcie, bo razem ze świeżymi malinami nadają mu wspaniałego zapachu.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tortJajkabezakremurodzinybiałkaśmietanaMalinyowocekarnawałimprezapavlovamascarponesylwesterkwiaty

Komentarze

Podobne przepisy

Tort Pavlova z mango

Dodane przez: Kuchnia Marty

Tort Pavlova z mango

Tort Pavlova z mango to pyszna...

Tort bezowy z kremem cytrynowym i borówkami

Dodane przez: Mniam1

Tort bezowy z kremem cytrynowym i borówkami

Słodkie, chrupiące bezy przełożone...

Szarlotka z bezową pianką i malinami

Dodane przez: 2milutka

Szarlotka z bezową pianką i malinami

Uwielbiam złotą jesień właśnie...

Bezowy torcik z malinami

Dodane przez: Skotka

Bezowy torcik z malinami

Pyszny letni deser. Słodka beza...

image-1da2mk3

Dodane przez: gotowanieiblogowanie

Tort bezowy z orzechami i czekoladą

Obłędny w smaku tort, słodki i...

torciki bezowe z mascarpone i malinami

Dodane przez: wiola

Bezowe torciki z malinami

Pyszny i lekki . Słodycz bezy równoważy...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE