Tort komunijny

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Dzisiaj przedstawiam Wam tort komunijny, który zrobiłam dla mojego chrześniaka Tomka, a że komunie zbliżają się wielkim krokiem chciałam podzielić się z Wami tym torcikiem. Tomek i rodzice bardzo zadowoleni, a torcik pyszny o smaku śmietankowo -serowym bo o takim smaku torcik zjedzą wszyscy.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt;
    jajka 9 szt,
    cukier 1 szkl,
    mąka tortowa 1,5 szkl,
    mąka ziemniaczana 1/2 szkl,
    proszek do pieczenia 2 łyżeczki,
    soda oczyszczona 1/2 łyżeczki,

    Poncz;
    woda ciepła 1/2 szkl,
    cukier 3 łyżki ,
    sok z 1/2 cytryny

    Krem śmietankowy gotowy 1 op,
    mleko 300 ml,

    Krem śmietankowo - serowy;
    śmietana kremówka 30 % - 1,200 ml,
    serek mascarpone 500 g,
    cukier puder 4 - 5 łyżek,
    śmietan fix 3 op,

    Dodatkowo;
    wiórki kokosowe 100 g,
    konfitura wiśniowa około 400 g,
    perełki cukrowe srebrne,
    ozdoby z masy cukrowej,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Tort komunijny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tort komunijny 1. Biszkopt upieczony z 9 jaj.
    Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Pod koniec ubijania, gdy piana jest już sztywna, stopniowo dodawać cały czas ubijając cukier na przemian z żółtkami .
    Mąkę tortową wymieszać z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.
    Przesiać do masy jajecznej , delikatnie wmieszać do ciasta drewnianą łyżką. Ciasto przełożyć do prostokątnej średniej wielkości blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
    Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 40 -45 minut, a najlepiej do suchego patyczka.
    Biszkopt po upieczeniu dobrze wystudzić , następnie przekroić na 3 blaty.

    Poncz;
    Ciepłą wodę rozmieszać z cukrem oraz sokiem z cytryny.

    Gotowy krem śmietankowy przygotować według opisu na opakowaniu.

    Krem śmietankowo - serowy:
    Mocno schłodzoną kremówkę 30 % ubić na sztywno z cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodać śmietan fix.
    Część ubitej śmietany połączyć z serkiem mascarpone , a następnie z pozostałą śmietaną.


    Składanie tortu.
    Dolny blat ułożyć na paterze, lub na podkładce, nasączyć ponczem, posmarować konfiturą wiśniową, następnie wyłożyć część kremu śmietankowo -serowego rozłożyć równomiernie, nałożyć drugi blat i zrobić to samo.
    Nałożyć trzeci górny blat (tego już nie nasączać).
    Na górnym blacie zaznaczyć wzdłuż krótszego boku połowę czyli środek za pomocą nitki.
    Od środka z obu stron ściąć lekkie wgłębienie, (tak by biszkopt miał na środku lekko wklęsły dołek jak książka).
    Cały tort wysmarować gotowym kremem śmietankowym przygotowanym według opisu na opakowaniu.
    Boki tortu obłożyć wiórkami kokosowymi.
    Na wierzchu ułożyć dekoracje wykonane z masy cukrowej (własnej roboty)
    ozdoby można kupić gotowe , ja sama robiłam oprócz winogron.
    Tort udekorować kremem śmietankowo - serowym i cukrowymi perełkami co widać na torcie).

    Tort włożyć do lodówki na kilka godzin ,a najlepiej na całą noc.

Porady

Śmietany można użyć mniej np. tylko 1 litr. i wtedy nałożyć cieńsze warstwy kremu. Śmietanę kremówkę możemy przed ubiciem włożyć na około 10 minut do zamrażarki, wtedy jest dobrze schłodzona i fajnie się ubija. Tort zamiast gotowego kremu przygotowanego według przepisu na opakowaniu można obłożyć kremem śmietankowym lub przygotować krem maślany.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Komunia Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować