Sernik z białą czekoladą, kajmakiem i prażonymi migdałami

4.98 (198 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz.

Ten sernik jest delikatny i słodki, dodatek czekolady podkreśla smak sera, a prażone migdały dodają chrupkości i aromatu.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Spód:
    200 g maślanych herbatników
    80 g miękkiego masła
    Sernik:
    1 kg sera trzykrotnie mielonego (może być gęsty z wiaderka)
    3 duże jajka
    250 g białej czekolady
    100 g drobnego cukru
    3 łyżeczki domowego cukru waniliowego
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
    100 ml śmietany 30 %
    1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy
    1 budyń (40 g) śmietankowy
    szczypta soli
    Dodatkowo:
    400 g masy krówkowej kajmak
    6 łyżek płatków migdałowych
Wystaw ocenę:

4.98 (198 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery Kajmak Jajko

Sernik z białą czekoladą, kajmakiem i prażonymi migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasteczka rozkruszyć w robocie lub w woreczku za pomocą tłuczka. Dodać miękkie masło i wyrobić ciasto. Spód tortownicy (23 cm) wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Herbatniki z masłem wyłożyć na spód, ugnieść i wstawić do lodówki na 30 minut.
  • 2. Ser przełożyć do miski, dodać, cukier, ekstrakt z wanilii, cukier waniliowy i skórkę startą z pomarańczy. Wszystko zmiksować do połączenia się składników. Dodać jajka, śmietanę i stopioną czekoladę. Miksować na wolnych obrotach. Dodać szczyptę soli i proszek budyniowy. Masę serową wylać na ciasteczka.
  • 3. Sernik wstawić do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i piec przez około 1 godz. i 15 minut. Jeśli wierzch bardzo się zarumieni, pod koniec pieczenia przykryć ciasto folią aluminiową. Sernik po upieczeniu zostawić przez około 45 minut w piekarniku, po czym studzić przy uchylonych drzwiczkach.
  • 4. Wystudzony sernik schować do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem wysmarować masą kajmakową i posypać uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.

Porady

Jeśli użyjecie sera z wiaderka lekko słodkiego, należy zmniejszyć ilość cukru dodanego do sernika, lub (według uznania) całkowicie z niego zrezygnować.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Masa krówkowa Migdały Sery Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_04-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować