Moja wnuczka lubi dostawać jajka z niespodzianką. Jajko Fabergé z niespodzianką czekało na nią w domu, gdy pierwszy raz poszła do przedszkola. Była bardzo ucieszona, chociaż niespodzianką była duża truskawka.
Składniki:
Składniki podstawowe z zestawu b:
250 g serka mascarpone
1 jajko
12 truskawek
3 czereśnie
1/3 szklanki czarnych jagód
Składnik podstawowy dodatkowy:
100 g czekolady gorzkiej
Jajko fabergé z niespodzianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Rozpuszczać powoli. Do rozpuszczonej czekolady dodać płynny miód i wymieszać do połączenia.Na blacie położyć ręcznik kuchenny, na nim kartkę papieru od drukarki. Wylać czekoladę na papier i rozsmarować. Zostawić na 3 godziny.
Nożem zeskrobać czekoladę z papieru i zlepić w dłoniach. Na czas pracy z czekoladą założyć rękawiczki, unikniemy wzorów linii papilarnych na jajkach. Czekolady plastycznej wystarczy na trzy jajka.
2.Biało oddzielić od żółtka, ubić na sztywno z solą i cukrem waniliowym. Dodać żółtko i wymieszać. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać i wylać do formy o średnicy 15 cm. Piec 13 minut w temp.180 stopni. Po wystygnięciu wyciąć 3 kółka. Każde kółko przekroić na pół, posmarować dżemem i złożyć.
3.Jako zawinąć w folię aluminiową. Czekoladę plastyczną podzielić na 6 części. Każda będzie połówką jajka
4.Czekoladę docisnąć do folii i odciąć nadmiar, przeciąć również folię aluminiową. W ten sposób uformować 6 połówek jajka.
5.Połówki jajek z folią wstawić na chwilę do lodówki.
7.Serek włożyć do miski, dodać łyżeczkę cukru pudru, ekstrakt wanilii i wymieszać. Dodać rozpuszczoną żelatynę i jeszcze raz wymieszać.
8.Trzy truskawki przeciąć na pół, sześć w ćwiartki i trzy w plasterki. Czereśnie przeciąć na pół, odrzucić pestki. Do każdej skorupki jajka włożyć łyżeczkę kremu i wcisnąć ćwiartki truskawek i jagody, dołożyć kremu i wcisnąć połówki truskawek i resztę owoców. Łyżkę kremu zostawić do dekoracji. Połówki jajek zlepić i odstawić do lodówki. Gdy zastygną udekorować. Łyżkę kremu włożyć do worka cukierniczego z ozdobną końcówką i udekorować podstawki do jajek. Dookoła na górze podstawek ułożyć plasterki truskawek i postawić jajko. Całość udekorować porzeczkami i miętą.
Komentarze