Jajko Fabergé z niespodzianką

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Moja wnuczka lubi dostawać jajka z niespodzianką. Jajko Fabergé z niespodzianką czekało na nią w domu, gdy pierwszy raz poszła do przedszkola. Była bardzo ucieszona, chociaż niespodzianką była duża truskawka.

Składniki:

  • Składniki podstawowe z zestawu b:
    250 g serka mascarpone
    1 jajko
    12 truskawek
    3 czereśnie
    1/3 szklanki czarnych jagód

    Składnik podstawowy dodatkowy:
    100 g czekolady gorzkiej

    Składniki robocze:
    1 łyżka miodu sztucznego
    1 łyżka mąki
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka cukru pudru
    1 łyżeczka ekstraktu wanilii
    2 łyżeczki dżemu
    1 łyżeczka żelatyny + 1 łyżka wody

    Dekoracja:
    posypka cukrowa
    pisaki cukrowe
    kilka kiści porzeczki czerwonej
    kilka listków mięty
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Jajko

Jajko fabergé z niespodzianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Czekolada 1. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Rozpuszczać powoli. Do rozpuszczonej czekolady dodać płynny miód i wymieszać do połączenia.Na blacie położyć ręcznik kuchenny, na nim kartkę papieru od drukarki. Wylać czekoladę na papier i rozsmarować. Zostawić na 3 godziny.
    Nożem zeskrobać czekoladę z papieru i zlepić w dłoniach. Na czas pracy z czekoladą założyć rękawiczki, unikniemy wzorów linii papilarnych na jajkach. Czekolady plastycznej wystarczy na trzy jajka.
  • Biszkopt 2. Biało oddzielić od żółtka, ubić na sztywno z solą i cukrem waniliowym. Dodać żółtko i wymieszać. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać i wylać do formy o średnicy 15 cm. Piec 13 minut w temp.180 stopni. Po wystygnięciu wyciąć 3 kółka. Każde kółko przekroić na pół, posmarować dżemem i złożyć.
  • Formowanie 3. Jako zawinąć w folię aluminiową. Czekoladę plastyczną podzielić na 6 części. Każda będzie połówką jajka
  • Formowanie 4. Czekoladę docisnąć do folii i odciąć nadmiar, przeciąć również folię aluminiową. W ten sposób uformować 6 połówek jajka.
  • Połówki jajek 5. Połówki jajek z folią wstawić na chwilę do lodówki.
  • Połówki jajek 6. Gdy czekolada zastygnie ostrożnie wyjąć folię. U mnie jajka różnej wielkości.
  • Krem 7. Serek włożyć do miski, dodać łyżeczkę cukru pudru, ekstrakt wanilii i wymieszać. Dodać rozpuszczoną żelatynę i jeszcze raz wymieszać.
  • Składanie jajek 8. Trzy truskawki przeciąć na pół, sześć w ćwiartki i trzy w plasterki. Czereśnie przeciąć na pół, odrzucić pestki. Do każdej skorupki jajka włożyć łyżeczkę kremu i wcisnąć ćwiartki truskawek i jagody, dołożyć kremu i wcisnąć połówki truskawek i resztę owoców. Łyżkę kremu zostawić do dekoracji. Połówki jajek zlepić i odstawić do lodówki. Gdy zastygną udekorować. Łyżkę kremu włożyć do worka cukierniczego z ozdobną końcówką i udekorować podstawki do jajek. Dookoła na górze podstawek ułożyć plasterki truskawek i postawić jajko. Całość udekorować porzeczkami i miętą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KHWS_01-2017

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować