REKLAMA

"Banana cake" czyli bananowy przekładaniec

wyświetlono: 6627 | dodany do książki kucharskiej: 77 | polecenia: 2

Kupiłam banany - robię więc smaczne ciasto bananowe z kremem

opublikowany: 06.03.2015
Udostępnij Pinterest
  • 2 godz.

Składniki:

  • 4 banany
    2 jajka
    12 dag masła
    9 łyżek cukru
    2 szklanki mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody
    4 łyżki mleka

    krem:
    2 galaretki bananowe
    ½ dużego banana
    2 serki naturalne typu Bieluch

    poncz, lukier , forma 27cm x 13cm

    składniki ponczu : 1/2 szklanki mocnej, świeżo naparzonej liściastej, czarnej herbaty
    100 ml rumu
    szklankę dopełnij i aromatycznym , słodkim syropem gruszkowym ( ja miałam
    domowy)
Ocena:

(średnia 5 z 166 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Masło utrzyj z cukrem dodając kolejno jajka
    2. Banany obierz ze skórki pokrój i rozgnieć widelcem
    3. Mąkę przesiej i wymieszaj z proszkiem do pieczenia
    4. Sodę wymieszaj z wrzącym mlekiem
    5. Do utartego masła dodaj ciągle ucierając: mąkę, banany i sodę
    6. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, wypełnij ciastem i włóż do nagrzanego piekarnika na 35 minut (170 stopni Celsjusza)
    7. W gorącej wodzie rozpuść galaretki ( połowa wody przewidzianej do rozpuszczenia na opakowaniu)
    8. Wystudź ugotowane galaretki
    9. Rozmieszaj dokładnie w galaretkach serki typu Bieluch
    10. Powstały krem włóż do lodówki do dobrego schłodzenia
    11. Ciasto przekrój wzdłuż na połowę
    12. Dolną część włóż do formy, w której ciasto było pieczone, naponczuj
    13. Wylej na ciasto połowę tężejącego kremu
    14. Ułóż na kremie plasterki banana i wlej pozostałą część kremu
    15. Ciasto włóż do lodówki dla stężenia kremu na 30 minut
    16. Przykryj drugą połową ciasta i pozostaw na noc dla całkowitego stężenia kremu i scalenia ciasta.
    17. Polukruj i przybierz dekoracyjnie , np. zestem ze skórek cytrusów

Notka redakcyjna

PP_11-2015

Porady

Aby ciasto dobrze połączyło się z kremem, trzeba nałożyć jego drugi blat na tężejący krem Galaretkę bananową można zastąpić galaretką cytrynową ,do której po rozpuszczeniu w wodzie dodamy 1/2 zmiksowanego banana. jeżeli nie masz syropu gruszkowego , użyj dobrze posłodzonej herbaty

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

"Banana cake" Dodane przez: Dana75


Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: kiciax1 17157630_1132053380256607_8691225312358500210_o

KAJMAKOWO-BANANOWY przekładaniec

pyszny placek bez pieczenia z dwiema masami posypany wiórkami kokosowymi

kategoria: Ciasta placek Desery opublikowany: 15.09.2017 | wyświetlono: 667 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0
Dodane przez: Magster Magster

CHLEBEK BANANOWY - BANANA BREAD

Sposób na wykorzystanie zbyt dojrzałych bananów. Wilgotny chlebek o smaku korzennym.

kategoria: Pieczywo chleb Ciasta opublikowany: 13.03.2015 | wyświetlono: 457 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: rfima rfima

Banana bread - bananowy chlebek

jest jednym z najbardziej popularnych słodkich chlebków w Stanach Zjednoczonych

kategoria: Pieczywo opublikowany: 30.06.2011 | wyświetlono: 486 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE