"Banana cake" czyli bananowy przekładaniec

4.98 (168 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.

Kupiłam banany - robię więc smaczne ciasto bananowe z kremem

  • 2 godz.

Składniki:

  • 4 banany
    2 jajka
    12 dag masła
    9 łyżek cukru
    2 szklanki mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody
    4 łyżki mleka

    krem:
    2 galaretki bananowe
    ½ dużego banana
    2 serki naturalne typu Bieluch

    poncz, lukier , forma 27cm x 13cm

    składniki ponczu : 1/2 szklanki mocnej, świeżo naparzonej liściastej, czarnej herbaty
    100 ml rumu
    szklankę dopełnij i aromatycznym , słodkim syropem gruszkowym ( ja miałam
    domowy)
Wystaw ocenę:

4.98 (168 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Przekładaniec Desery Jajko

"banana cake" czyli bananowy przekładaniec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Masło utrzyj z cukrem dodając kolejno jajka
    2. Banany obierz ze skórki pokrój i rozgnieć widelcem
    3. Mąkę przesiej i wymieszaj z proszkiem do pieczenia
    4. Sodę wymieszaj z wrzącym mlekiem
    5. Do utartego masła dodaj ciągle ucierając: mąkę, banany i sodę
    6. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, wypełnij ciastem i włóż do nagrzanego piekarnika na 35 minut (170 stopni Celsjusza)
    7. W gorącej wodzie rozpuść galaretki ( połowa wody przewidzianej do rozpuszczenia na opakowaniu)
    8. Wystudź ugotowane galaretki
    9. Rozmieszaj dokładnie w galaretkach serki typu Bieluch
    10. Powstały krem włóż do lodówki do dobrego schłodzenia
    11. Ciasto przekrój wzdłuż na połowę
    12. Dolną część włóż do formy, w której ciasto było pieczone, naponczuj
    13. Wylej na ciasto połowę tężejącego kremu
    14. Ułóż na kremie plasterki banana i wlej pozostałą część kremu
    15. Ciasto włóż do lodówki dla stężenia kremu na 30 minut
    16. Przykryj drugą połową ciasta i pozostaw na noc dla całkowitego stężenia kremu i scalenia ciasta.
    17. Polukruj i przybierz dekoracyjnie , np. zestem ze skórek cytrusów

Porady

Aby ciasto dobrze połączyło się z kremem, trzeba nałożyć jego drugi blat na tężejący krem Galaretkę bananową można zastąpić galaretką cytrynową ,do której po rozpuszczeniu w wodzie dodamy 1/2 zmiksowanego banana. jeżeli nie masz syropu gruszkowego , użyj dobrze posłodzonej herbaty

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_11-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować