Tort na 29 urodziny

  • wyświetlono: 503 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Tort zrobiłam na 29 urodziny mojego syna Marcina, a że lubi tylko śmietankowy i z brzoskwiniami to postanowiłam właśnie taki mu przygotować. Torcik bardzo synowi się spodobał i bardzo smakował tak jemu, jak i przybyłym gościom.

20160506_142345
  • 20 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

Składniki na biszkopt:
jajka 5 szt.,
mąka tortowa 3/4 szklanki,
mąka ziemniaczana 1/4 szklanki,
cukier 1 szklanka (można więcej)
sól 1 szczypta,
proszek do pieczenia 2 łyżeczki,
soda oczyszczona 1 płaska łyżeczka,

Masa śmietankowa:
śmietana 30% 1 litr,
cukier puder 3 łyżki,
śmietan fix 2 opakowania,
żelatyna 3 łyżeczki,
woda gorąca 40 ml,

Dodatkowo;
krem do tortów śmietankowy 1 opakowanie,
mleko 300 ml,
dżem porzeczkowy 1 słoik
brzoskwinie w puszce 1 puszka,
orzechy włoskie siekane 2 szklanki,
barwnik spożywczy do ciast 1 szczypta,
dekoracja

Sposób przygotowania przepisu:

Tort na 29 urodziny

  • Tort na 29 urodziny1. Biszkopt:
    Białka oddzielamy od żółtek, następie ubijamy ze szczyptą soli na sztywną masę.
    Do ubitej masy białkowej dodajemy na przemian cukier i żółtka cały czas ubijając.
    Do masy przesiewamy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz sodą oczyszczoną i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 26 cm i pieczemy około 45 minut, najlepiej do suchego patyczka.
    Po upieczeniu i wystudzeniu biszkopt kroimy na trzy placki.
  • 2. Krem śmietankowy:
    Dobrze schłodzoną kremówkę 30% ubijamy na sztywną masę ze cukrem pudrem.
    Pod koniec ubijania dodajemy śmietan fix -y.
    Część ubitej śmietany łączymy z rozpuszczoną w niewielkiej ilości gorącej wody letnią żelatyną,a następnie dodajemy do pozostałej śmietany i delikatnie miksujemy do połączenia.
    Brzoskwinie odsączamy na sitku z soku,kroimy w kostkę.
    Gotowy krem śmietankowy przygotowujemy według opisu na opakowaniu.

    Orzechy po obraniu, wkładamy do woreczka i rozdrabniamy wałkiem do ciasta.
  • 3. Składanie tortu:
    Spodni placek czyli spód biszkoptu nasączamy sokiem z brzoskwiń, następnie smarujemy dżemem smak dowolny u mnie (czarna porzeczka), nakładamy część kremu śmietankowego, na krem nakładamy część pokrojonych brzoskwiń wciskając je lekko w masę śmietankową.
    Nakładamy drugi placek i robimy to samo,nakładamy trzeci ostatni placek, dociskamy.
    Cały tort smarujemy gotowym kremem śmietankowym,boki obsypujemy orzechami.
    Górę tortu dekorujemy masą śmietankową ,koralikami oraz różami i listkami z masy cukrowej swojego wykonania.
    Niewielką ilość masy farbujemy barwnikiem niebieskim aby wykonać napis.

    Gotowy tort wkładamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

JajkaCiastobiszkopturodzinyorzechyDekoracjanabiał

Komentarze

Podobne przepisy

TORT NA DOŻYNKI

Dodane przez: Babcia Tereska

TORT NA DOŻYNKI

Tort zrobiłam z okazji Dożynek...

Tort na chrzest

Dodane przez: Anna Skotniczna

Tort na chrzest

Idealny tort dla wielbiciela słodko...

BISZKOPTY NA TORTY

Dodane przez: Babcia Tereska

BISZKOPTY NA TORTY

Mój zbiór przepisów na biszkopty...

TORT SEROWY NA BIERZMOWANIE

Dodane przez: Babcia Tereska

TORT SEROWY NA BIERZMOWANIE

Tort na biszkopcie z masami serowymi,...

Biszkopt waniliowy na tort.

Dodane przez: weronika63

Biszkopt waniliowy na tort

Biszkopt o smaku waniliowym na...

2

Dodane przez: Cukiereczek

Tort na roczek

Tort ten jest pracochłonny w przygotowaniu,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE