Tęczowe jajka

4.5 (145 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Jajka przygotowałem dla moich siostrzeńców na święta. Choć ich przygotowanie jest pracochłonne to uśmiechnięte buzie dzieci wynagrodziły całą pracę

Składniki:

  • WARSTWA BIAŁA:
    400g śmietany 18%,
    400g kefiru,
    6 łyżek cukru,
    1 opakowanie żelatyny,
    WARSTWY KOLOROWE:
    ½ czerwonej galaretki (38g) + ½ szklanki wody,
    ½ pomarańczowej galaretki (38g) + ½ szklanki wody,
    ¾ żółtej galaretki (56g) + ¾ szklanki wody,
    ¾ zielonej galaretki (56g) + ¾ szklanki wody,
    ¾ niebieskiej galaretki(56g) + ¾ szklanki wody,
    ½ fioletowej galaretki (38g) + ½ szklanki wody,
    DODATKOWO:
    Kieliszki,
    Strzykawka,
    Kawałek słomki,
    Mała latarka,
    Masło
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Desery Jajko

Tęczowe jajka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tęczowe jajka 1. Do przygotowania tęczowych jajek potrzebne jest 20 skorupek po jajkach. 20 jajek umyj, następnie w szerszym końcu jajka zrób delikatnie nożem dziurę. Najlepiej takie skorupki zbierać „przy okazji” przygotowywania innych dań. Skorupki dokładnie wypłucz. Następnie zalej je zimną wodą, zagotuj i gotuj przez 5 minut. Wyjmij ostrożnie z wody i osusz. Tak wyparzone skorupki możesz przechowywać bardzo długo.
  • Tęczowe jajka 2. Rozpuść 2 łyżki masła. Ciepłe masło wlej do każdej skorupki i obracaj jajkiem tak, aby tłuszcz pokrył całe wnętrze jajka. Skorupkę odwróć do góry dnem tak, aby reszta masła mogła wypłynąć i odstaw na kieliszek.
  • Tęczowe jajka 3. Natłuszczone skorupki umieść wraz z kieliszkami na co najmniej pół godziny w lodówce. Skorupki są już przygotowane do nalewania porcji galaretek.
  • Tęczowe jajka 4. Kefir i śmietana powinny mieć temperaturę pokojową. Dodaj do nich cukier i odstaw, cukier sam się rozpuści.
  • Tęczowe jajka 5. Pół opakowania czerwonej galaretki rozpuść w połowie proponowanej na opakowaniu wody (czyli w ½ szklanki gorącej wody). Odstaw do wystygnięcia. Na strzykawkę można nałożyć kawałek słomki co ułatwi aplikacje. Galaretkę nalej do strzykawki i rozlej ją do przygotowanych skorupek. Powinna ona zająć około 1/12 wysokości jajka. Odstaw jajka do lodówki na co najmniej pół godziny, aby wstępnie stężały.
  • Tęczowe jajka 6. Odmierz 50ml białej masy (1/5 szklanki). Następnie odważ 3g żelatyny. Do miseczki nalej gorącej wody i wstaw szklankę. Do szklanki wlej 1-2 łyżki gorącej wody i wsyp żelatynę. Dokładnie ją rozpuść. Ponieważ na taką ilość płynu potrzeba bardzo mało żelatyny to miseczka z gorącą wodą sprawi, że nie będzie problemów z jej rozpuszczeniem. Rozpuszczoną żelatynę lekko przestudź i połącz z masą śmietanową, a następnie całość przelej do strzykawki. Masę rozdziel pomiędzy wszystkie jajka. Odstaw do stężenia. Tworząc warstwy białe każdorazowo nabieraj po 50ml masy śmietanowej i odważaj 3g żelatyny.
    Z pozostałymi warstwami postąp tak samo.
    Przydatna jest też latarka. Możesz nią poświecić w środku jajka, aby zobaczyć czy nie zrobiłeś za grubej warstwy.
  • Tęczowe jajka 7. Gotowe jajka odstaw na kilak godzin, najlepiej na całą noc na lodówki. Następnego dnia obierz tak jak jajka na twardo. Dzięki wstępnemu natłuszczeniu jajka świetnie się obierają.
    Jajka przechowuj w lodówce kilka dni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować