Tęczowe jajka

  • wyświetlono: 4663 |
  • dodany do książki kucharskiej: 19 |
  • polecenia: 0

Jajka przygotowałem dla moich siostrzeńców na święta. Choć ich przygotowanie jest pracochłonne to uśmiechnięte buzie dzieci wynagrodziły całą pracę

Michał Dobras

Składniki

WARSTWA BIAŁA:
400g śmietany 18%,
400g kefiru,
6 łyżek cukru,
1 opakowanie żelatyny,
WARSTWY KOLOROWE:
½ czerwonej galaretki (38g) + ½ szklanki wody,
½ pomarańczowej galaretki (38g) + ½ szklanki wody,
¾ żółtej galaretki (56g) + ¾ szklanki wody,
¾ zielonej galaretki (56g) + ¾ szklanki wody,
¾ niebieskiej galaretki(56g) + ¾ szklanki wody,
½ fioletowej galaretki (38g) + ½ szklanki wody,
DODATKOWO:
Kieliszki,
Strzykawka,
Kawałek słomki,
Mała latarka,
Masło

Sposób przygotowania przepisu:

Tęczowe jajka

  • Tęczowe jajka1. Do przygotowania tęczowych jajek potrzebne jest 20 skorupek po jajkach. 20 jajek umyj, następnie w szerszym końcu jajka zrób delikatnie nożem dziurę. Najlepiej takie skorupki zbierać „przy okazji” przygotowywania innych dań. Skorupki dokładnie wypłucz. Następnie zalej je zimną wodą, zagotuj i gotuj przez 5 minut. Wyjmij ostrożnie z wody i osusz. Tak wyparzone skorupki możesz przechowywać bardzo długo.
  • Tęczowe jajka2. Rozpuść 2 łyżki masła. Ciepłe masło wlej do każdej skorupki i obracaj jajkiem tak, aby tłuszcz pokrył całe wnętrze jajka. Skorupkę odwróć do góry dnem tak, aby reszta masła mogła wypłynąć i odstaw na kieliszek.
  • Tęczowe jajka3. Natłuszczone skorupki umieść wraz z kieliszkami na co najmniej pół godziny w lodówce. Skorupki są już przygotowane do nalewania porcji galaretek.
  • Tęczowe jajka4. Kefir i śmietana powinny mieć temperaturę pokojową. Dodaj do nich cukier i odstaw, cukier sam się rozpuści.
  • Tęczowe jajka5. Pół opakowania czerwonej galaretki rozpuść w połowie proponowanej na opakowaniu wody (czyli w ½ szklanki gorącej wody). Odstaw do wystygnięcia. Na strzykawkę można nałożyć kawałek słomki co ułatwi aplikacje. Galaretkę nalej do strzykawki i rozlej ją do przygotowanych skorupek. Powinna ona zająć około 1/12 wysokości jajka. Odstaw jajka do lodówki na co najmniej pół godziny, aby wstępnie stężały.
  • Tęczowe jajka6. Odmierz 50ml białej masy (1/5 szklanki). Następnie odważ 3g żelatyny. Do miseczki nalej gorącej wody i wstaw szklankę. Do szklanki wlej 1-2 łyżki gorącej wody i wsyp żelatynę. Dokładnie ją rozpuść. Ponieważ na taką ilość płynu potrzeba bardzo mało żelatyny to miseczka z gorącą wodą sprawi, że nie będzie problemów z jej rozpuszczeniem. Rozpuszczoną żelatynę lekko przestudź i połącz z masą śmietanową, a następnie całość przelej do strzykawki. Masę rozdziel pomiędzy wszystkie jajka. Odstaw do stężenia. Tworząc warstwy białe każdorazowo nabieraj po 50ml masy śmietanowej i odważaj 3g żelatyny.
    Z pozostałymi warstwami postąp tak samo.
    Przydatna jest też latarka. Możesz nią poświecić w środku jajka, aby zobaczyć czy nie zrobiłeś za grubej warstwy.
  • Tęczowe jajka7. Gotowe jajka odstaw na kilak godzin, najlepiej na całą noc na lodówki. Następnego dnia obierz tak jak jajka na twardo. Dzięki wstępnemu natłuszczeniu jajka świetnie się obierają.
    Jajka przechowuj w lodówce kilka dni.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesezonowe_przysmakiJajkaDeserna słodkoWielkanocdla dzieci

Komentarze

Podobne przepisy

Tęczowy tort.

Dodane przez: EWASALNO

Tęczowy tort

Piekłam go dla mojej wnuczki, na...

tort

Dodane przez: goshia

Tęczowy tort

Idealny nie tylko dla dzieci

Kolorowy... Tęczowy...

Dodane przez: kasienia882

TĘCZOWY TORT

Kolorowy, dla małej księżniczki.

tort

Dodane przez: Babcia Tereska

TORT TĘCZOWY

Tort urodzinowy z kremem stracciatello.Tort...

image-0py82d4

Dodane przez: majkap19

Tort tęczowy

Zachwycający kolorami tęczy tort.

Tęczowe galaretki

Dodane przez: banan52

Tęczowe galaretki

Kolor zachwyca najmłodszych jak...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE