Zapiekana kasza jaglana z jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Surową kaszę jaglaną kilkakrotnie wypłukać w zimnej wodzie. Przełożyć na sitko i przelać wrzątkiem tuż przed gotowaniem. W ten sposób pozbędziemy się charakterystycznej goryczki. Lekko osoloną wodę zagotować i wrzucić sparzoną kaszę jaglaną. Garnek przykryć pokrywką i zmniejszyć płomień do minimum. Kaszę gotować ok 15 min, aż będzie miękka.
2.Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Cukinie zetrzeć na tarce jarzynowej i wrzucić do cebuli. Przyprawić dodając tymianek, vegetę i smażyć, aż cukinia zmięknie. Wymieszać z ugotowaną kaszą jaglaną.
3.Kaszę przełożyć do natłuszczonych kokilek lub do jednej dużej formy do zapiekania. Zrobić na środku wgłębienie i wbić po jednym jajku do kokilki. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Położyć na wierzch obok jajka. Całość lekko oprószyć Vegetą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez ok 20 min. W zależności jak bardzo chcemy mieć ścięte jajko. Smacznego :)
Komentarze