Zajączki z jajek,marchewki i ciasta francuskiego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z cista francuskiego wyciąć 10 krążków o średnicy 7 cm.
Każdy krążek z jednej strony posmarować śmietaną wymieszaną z chrzanem i szczyptą soli.
Następnie posmarowaną stroną złożyć po dwa krążki.
Ułożyć ja na blaszce do pieczenia wyłożoną papierem i piec 10 minut w temperaturze 200 stopni C.Przestudzić,
2.Mini marchewki łożyć do lekko osolonego wrzątku i gotować 2-3 minuty,wyjąć,przestudzić i przekroić na połowę.
Jajka ugotować na twardo,ostudzić,obrać ze skorupki i odkroić kawałek z wierzchu tak,aby można było go postawić.
3.Upieczone krążki ciasta posmarować majonezem i posypać posiekanym szczypiorkiem,na środku ułożyć jajka.
Z goździków zrobić oczka,pod oczkami zrobić malutki otwór w jajku i umocować kawałeczek papryki czerwonej,będzie to nosek,z jednej i z drugiej strony noska powbijać cienkie łodyżki natki pietruszki,będą to wąsy, połówki mini marchewek nabić na wykałaczki i umocować po dwie na wierzchu jajka,będą to uszy.
Gotowe zajączki ułożyć na talerzu i udekorować kiełkami rzodkiewek i rzodkiewką,
Komentarze