Różyczki kalafiorowe w mięsnym płaszczyku

4.99 (163 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Polecam kalafior zapiekany w mięsie mielonym.
Tak przygotowany kalafior jest bardzo smacznym daniem oraz smaczną przekąską.
Połączenie delikatnego warzywa z mięsem daje niesamowity smak.
Można zajadać na ciepło jak i na zimno.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • kalafior średniej wielkości,
    mięso mielone około 700 g,
    jajko 1 szt,
    koncentrat pomidorowy 1 dużo łyżka,
    papryka słodka 1 łyżeczka,
    papryka chilli 1/2 łyżeczki,
    sól,pieprz do smaku,
    suszone oregano 1/2 łyżeczki,
    mąka pszenna 2 łyżki,
    oliwa do wysmarowania naczynia,
Wystaw ocenę:

4.99 (163 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Jajko Przekąski

Różyczki kalafiorowe w mięsnym płaszczyku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • różyczki kalafiora w mięsnym płaszczyku 1. Kalafior obrać z liści, oczyścić, opłukać włożyć do lekko osolonej wody i gotować około 6 - 7 minut.
    Po ugotowaniu odsączyć dokładnie na sicie i wystudzić, następnie porozdzielać na różyczki.
    Mięso mielone wymieszać z jajkiem i przyprawami, dodać koncentrat pomidorowy, oregano i mąkę.
    Dokładnie wyrobić masę.
    Zwilżonymi wodą rękoma obkładać masą różyczki kalafiora formując kule.
    Kule układać w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym oliwą.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i piec około 40 - 45 minut.

    Podawać z sosem jogurtowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować