Czekoladowy tort urodzinowy

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Polecam smaczny tort czekoladowy zrobiony na kolejne urodziny koleżanki.
Jego czekoladowy smak skusi małych i dużych łasuchów.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt;
    jajka 7 - 8 szt ( w zależności do wielkości)
    mąka ziemniaczana 1/2 szkl,
    mąka tortowa 1,5 szkl,
    kakao 2 łyżki,
    odrobina soli,
    cukier 1 szkl,
    proszek do pieczenia 2,5 łyżeczki,
    soda oczyszczona 1 płaska łyżeczka,

    Krem czekoladowy;
    śmietana 30 % 500 ml,
    czekolady deserowe 200 g,
    czekolady mleczne 200 g,
    śmietanka śnieżka 2 op,

    Dodatkowo;
    gotowy krem czekoladowy,
    posypka czekoladowa,
    różyczki i listki z masy cukrowej,
    koraliki,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Jajko

Czekoladowy tort urodzinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Czekoladowy tort urodzinowy 1. Biszkopt;
    Białka oddzielić od żółtek a następnie ubić na sztywną masę dodając odrobinę soli.
    Do ubitej masy dodać na przemian żółtka i cukier cały czas miksując.
    Do masy jajecznej przesiać mąki wymieszane z kakao, proszkiem do pieczenia oraz sodą oczyszczoną.
    Całość delikatnie wymieszać drewnianą łyżką do połączenia składników.
    Tak przygotowane ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 28 cm.wyłożonej papierem do pieczenia.
    Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec około 40 minut a najlepiej do suchego patyczka.
    Po upieczeniu biszkopt wyjąc, opuścić na ziemie z wysokości około 40 cm, a następnie odłożyć do wystudzenia.
    Wystudzony biszkopt przekroić na trzy blaty.

    Krem czekoladowy;
    Śmietanę 30 % przelać do garnka i podgrzewać na małym ogniu dodając połamane kawałki czekolady.
    Podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia czekolad cały czas mieszając.
    Po całkowitym rozpuszczeniu czekolad, garnek z masą czekoladową zdjąć z ognia wystudzić, przykryć folią spożywczą i włożyć na noc do lodówki.
    Następnego dnia po wyjęciu masę czekoladową zmiksować z bitą śmietanką w proszku - śnieżką i krem gotowy.

    Składanie tortu;
    Blaty nasączyć sokiem z czarnej porzeczki albo wiśniowym.(jak kto lubi).
    Następnie spodni blat posmarować dżemem z czarnej porzeczki i nałożyć część kremu czekoladowego.
    Nałożyć drugi blat zrobić to samo i nałożyć ostatni trzeci blat.
    Cały tort obłożyć kremem czekoladowym wymieszanym z gotowym kremem czekoladowym zrobionym według opisu na opakowaniu.
    Boki tortu obłożyć posypką czekoladową a górę tortu udekorować według swojego uznania.
    Ja udekorowałam bukiecikiem różyczek z masy cukrowej i listków (mojego wykonania),oraz rozetek z kremu czekoladowego i koralików cukrowych.

    Gotowy tort włożyć do lodówki na kilka godzin.

Porady

Jeżeli potrzebujemy dużą ilość kremu czekoladowego to; Taki krem można połączyć ze zrobionym według opisu na opakowaniu gotowym kremem czekoladowym też jest bardzo smaczny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować