Czekoladowy tort urodzinowy

  • wyświetlono: 385 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Polecam smaczny tort czekoladowy zrobiony na kolejne urodziny koleżanki. Jego czekoladowy smak skusi małych i dużych łasuchów.

20160506_142345
  • 20 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

Biszkopt;
jajka 7 - 8 szt ( w zależności do wielkości)
mąka ziemniaczana 1/2 szkl,
mąka tortowa 1,5 szkl,
kakao 2 łyżki,
odrobina soli,
cukier 1 szkl,
proszek do pieczenia 2,5 łyżeczki,
soda oczyszczona 1 płaska łyżeczka,

Krem czekoladowy;
śmietana 30 % 500 ml,
czekolady deserowe 200 g,
czekolady mleczne 200 g,
śmietanka śnieżka 2 op,

Dodatkowo;
gotowy krem czekoladowy,
posypka czekoladowa,
różyczki i listki z masy cukrowej,
koraliki,

Sposób przygotowania przepisu:

Czekoladowy tort urodzinowy

  • Czekoladowy tort urodzinowy1. Biszkopt;
    Białka oddzielić od żółtek a następnie ubić na sztywną masę dodając odrobinę soli.
    Do ubitej masy dodać na przemian żółtka i cukier cały czas miksując.
    Do masy jajecznej przesiać mąki wymieszane z kakao, proszkiem do pieczenia oraz sodą oczyszczoną.
    Całość delikatnie wymieszać drewnianą łyżką do połączenia składników.
    Tak przygotowane ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 28 cm.wyłożonej papierem do pieczenia.
    Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec około 40 minut a najlepiej do suchego patyczka.
    Po upieczeniu biszkopt wyjąc, opuścić na ziemie z wysokości około 40 cm, a następnie odłożyć do wystudzenia.
    Wystudzony biszkopt przekroić na trzy blaty.

    Krem czekoladowy;
    Śmietanę 30 % przelać do garnka i podgrzewać na małym ogniu dodając połamane kawałki czekolady.
    Podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia czekolad cały czas mieszając.
    Po całkowitym rozpuszczeniu czekolad, garnek z masą czekoladową zdjąć z ognia wystudzić, przykryć folią spożywczą i włożyć na noc do lodówki.
    Następnego dnia po wyjęciu masę czekoladową zmiksować z bitą śmietanką w proszku - śnieżką i krem gotowy.

    Składanie tortu;
    Blaty nasączyć sokiem z czarnej porzeczki albo wiśniowym.(jak kto lubi).
    Następnie spodni blat posmarować dżemem z czarnej porzeczki i nałożyć część kremu czekoladowego.
    Nałożyć drugi blat zrobić to samo i nałożyć ostatni trzeci blat.
    Cały tort obłożyć kremem czekoladowym wymieszanym z gotowym kremem czekoladowym zrobionym według opisu na opakowaniu.
    Boki tortu obłożyć posypką czekoladową a górę tortu udekorować według swojego uznania.
    Ja udekorowałam bukiecikiem różyczek z masy cukrowej i listków (mojego wykonania),oraz rozetek z kremu czekoladowego i koralików cukrowych.

    Gotowy tort włożyć do lodówki na kilka godzin.

Porady

Jeżeli potrzebujemy dużą ilość kremu czekoladowego to;
Taki krem można połączyć ze zrobionym według opisu na opakowaniu gotowym kremem czekoladowym też jest bardzo smaczny.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tortJajkaCiastomąkacukierkakaoproszek do pieczeniasólmąka ziemniaczanaśmietana 30soda oczyszczonaróżyczkiczekoladylistkiśmietanka śniezkakoraliki cukrowe

Komentarze

Podobne przepisy

TORT URODZINOWY z ''LEGO''

Dodane przez: Babcia Tereska

TORT URODZINOWY z ''LEGO''

Tort dla dzieci na imprezę urodzinową....

TORT URODZINOWY ''STATEK PIRACKI''

Dodane przez: Babcia Tereska

TORT URODZINOWY ''STATEK PIRACKI''

Tort na bal urodzinowy dla miłośnika...

TORT URODZINOWO-IMIENINOWY

Dodane przez: Babcia Tereska

TORT URODZINOWO-IMIENINOWY

Tort upiekłam na swoje urodziny...

Tort urodzinowy

Dodane przez: bietka

Tort urodzinowy

Tort, który uwielbiają dzieci.

TORT URODZINOWY Z KONIKIEM

Dodane przez: Babcia Tereska

TORT URODZINOWY Z KONIKIEM

Tort na bal urodzinowy dla miłośniczki...

tort

Dodane przez: Babcia Tereska

TORT URODZINOWY PIANKOWY ''FRUTIŻELKA''

Tort z biszkoptem tylko z mąką...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE