Ciasto serowa straciatella z truskawkami

4.5 (152 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

To lekkie i pyszne ciasto to idealna propozycja na deser w ciepłe dni.

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • (na formę 36 cm x 26 cm):
    Biszkopt:
    3 duże jajka
    1/2 szklanki* cukru
    1/2 szklanki mąki tortowej
    1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    1/2 łyżki octu 10%
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli
    szczypta czerwonego barwnika spożywczego (można pominąć)
    Masa serowa:
    1 kg gęstych serków naturalnych homogenizowanych
    8 łyżek cukru pudru
    2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
    2 łyżki żelatyny
    1/4 szklanki ciepłej wody
    100 g gorzkiej czekolady 70% kakao
    Dodatkowo:
    700 g truskawek
    2 galaretki truskawkowe
    700 ml gorącej wody

    *szklanka o pojemności 250 ml
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty Galaretki Jajko

Ciasto serowa straciatella z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Piekarnik nagrzać do temperatury 175 stopni (dolna grzałka). Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet, roztrzepać trzepaczką do połączenia się składników. Białka ubijać na sztywno ze szczyptą soli stopniowo dosypując cukier. Kiedy piana będzie szklista i sztywna dodać żółtka, barwnik i zmiksować. Do dobrze ubitych jajek dodać stopniowo przesiane mąki i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do formy i od razu wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 30-35 minut do suchego patyczka. Wystudzić.
    Masa serowa: Czekoladę posiekać na małe kawałki. Serki zmiksować z cukrem oraz ekstraktem. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i przestudzić. Wlewać cienką strużką do masy serowej cały czas miksując. Dodać posiekaną czekoladę i dokładnie wymieszać.
    Na wystudzony biszkopt ułożyć umyte i osuszone truskawki (miejscami po szypułkach do dołu). Na truskawki wyłożyć masę serową. Ciasto wstawić do lodówki do stężenia. Galaretki rozpuścić w 700 ml gorącej wody, wystudzić i lekko tężejące wylać na masę serową. Ciasto wstawić do lodówki do całkowitego stężenia na kilka godzin lub na całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.51 (168 ocen)

Serowa Piana

To może cię zainteresować