Obwarzanki są szczególnie popularne na krakowskim rynku, jako jeden ze specjałów małopolski. Ich unikatowość i prostota, urzekają turystów z całego świata, ale równie dobrze można przyrządzić je w domu i cieszyć się ich smakiem na co dzień. Obwarzanki na śniadanie, to alternatywa dla standardowego pieczywa. Jakie są rodzaje obwarzanek? I czy obwarzanki można mrozić?
Obwarzanki, to wytrawne pieczywo wywodzące się z Krakowa, które uznawane są wręcz za symbol tego miasta. Pieczywo ma średnicę kilkunastu centymetrów (12-17 cm) i grubość ok. 2-4 cm jest posypane solą, makiem, sezamem lub innymi przysmakami. Bułki wytwarzane są od XIV w. do dziś, wielu korzysta z pierwotnej receptury, by uzyskać ich unikatowy smak. Obwarzanek bardzo przypomina bajgle natomiast, jest bardziej wytrawny. Pierścień jest o widocznym spiralnym splocie i złocistym kolorze, choć jest to zależne od mąki.
Obwarzanki krakowskie przygotowywane są z drożdży, mąki pszennej, cukru, tłuszczu i soli. Przeważnie według starego przepisu używa się masła i łatwo dostępnym dodatków. Ugniecione ciasto, pozostaje w spoczynku do wyrośnięcia, wtedy też tworzą się drobne pęcherzyki, a ciasto staje się puszyste. Następnie po porcjowaniu obwarzanki drożdżowe, należy włożyć do gorącej wody, podobnie jak w przypadku bajgli, nadaje to delikatności.
Co ciekawe obwarzanki, to produkt chroniony specjalnym oznaczeniem przez Unię Europejską. Prawdziwe pierścienie można kupić w Krakowie i jego okolicach, można rozpoznać je po oznakowaniu i drobnym detalu, jakim są paski na spodzie pieczywa. Co świadczy o tym, że obwarzanek wypiekany był na ruszcie.
W Polsce obwarzanki raczej dzielą się według tego, jakie mają przyprawy, możemy wyróżnić:
Obwarzanki z serem różnią się od tradycyjnych smakiem, lecz także wyglądem są dużo bardziej puszyste i pulchne. Podawane są na słodko, często z dodatkiem polewy lub posypane cukrem pudrem. To dobra alternatywa dla pączków, które są bardzo kaloryczne.
Jednak nie tylko obwarzanki krakowskie są popularne, na świecie bardziej rozsławiły się precle. Z kolei w różnych zakątkach świata, można znaleźć ich ciekawe odmiany, które wynikają z lokalnych kultur. Przykładowo wyróżniamy takie wyroby jak:
Obwarzanki tzw. wiedeńskie przypominające w smaku bardziej pączki, są oblane lukrem i czasem posypane płatkami migdałów
Precle są podobne do obwarzanka, jednak różnią się od siebie, ponieważ są mniejsze i splecione w ósemkę.
Gotowe obwarzanki, których mamy w nadmiarze można spokojnie zamrozić i cieszyć się nimi później. Zaleca się jednak mrożenie już upieczonych obwarzanków, ze względu na to, że ciasto jest na bazie drożdży. Po wyjęciu z zamrażarki pieczywo najlepiej podgrzać w mikrofalówce, żeby nie traciło wilgotności, tak jak może mieć to miejsce w piecu. Dobrym trikiem, jest pod koniec odmrażania skroplić dodatkowo obwarzanka wodą, by był jeszcze bardziej wilgotny. Bułki są równie smaczne po mrożeniu, nie tracą smaku i aromatu.
Precle można przechowywać dłużej od obwarzanek ponieważ są bardziej kruche i lżejsze. Natomiast obwarzanki są bardziej pulchne i zbite, przez co ciasto szybciej się psuje. Pieczywo powinno przechowywać w suchym miejscu, ciasta drożdżowe szybko chłoną zapach z otoczenia, dlatego warto owinąć je szczelnie folią spożywczą lub umieścić w pojemniku. Dobrym rozwiązaniem jest również zamrożenie obwarzanków i wyciągnięcie w dogodnym terminie.
Tradycyjny obwarzanek z makiem o wadze 100 g ma około 260 kcal, zależne jest to oczywiście od dodatków i zawartości samego ciasta. Obwarzanek z twarogiem liczący 150 g ma już około 400 kcal. Obwarzanek krakowski posiada sporo białka, bo ok. 10 g/100 g pieczywa, dodatkowo zawiera około 50 g węglowodanów i 2,5 g błonnika.