TARALLINI - MALUTKIE WŁOSKIE OBWARZANKI

4.5 (170 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszne malutkie kruche obwarzanki. Idealne jako przekąska podawana z serami, wędlina, popijana piwem lub winem. Mogą być ciekawą i zdrowszą alternatywą dla popularnych chipsów. Bardzo długo się przechowują, wyśmienite!

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 kg mąki
    200 ml białego wina
    200 ml oliwy z oliwk
    320mg wody
    25 g soli

    dodatkow:
    woda
    sól
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Obwarzanki Przekąski

Tarallini - malutkie włoskie obwarzanki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski z mąka dodać sól i wino. Zacząć wyrabiać, jak tylko mąka pochłonie wino dolewać powoli oliwę. Wyrabiać do momentu uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta. Przykryć przeźroczystą folią i odstawić na ok 15 min.
  • 2. Po tym czasie ciasto wyłożyć na stolnicę lub blat lekko obsypany mąką. Odrywać kawałki ciasta i formować wałeczki o średnicy ok 1 cm. Pokroić wałeczek na mniejsze kawałeczki o długości ok 8-10 cm, a następnie sklejać końce tworząc kształt obwarzanki.
  • 3. W dużym garnku doprowadzić do wrzenia wodę, lekko posolić. Wrzucać obwarzanki, jak tylko wypłyną na powierzchnię wody wyławiać i układać w odstępach na bawełnianej ściereczce.
  • 4. Nagrzać piekarnik do 180°C. Na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia lub natluszczonej oliwą układ w odstepach tarallini i piec przez ok. 30 min.
    Idealnie przechowują się w szczelnie zamknietym woreczku lub pojemnik.
    Buon appetito!!!

     

Porady

Z tej porcji wychodzi bardzo dużo obwarzanki. Można je robić spokojnie z połowy porcji.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować