Oponki serowe z migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę i sodę przesiej do miski, dodaj migdały, wkrusz twaróg, dodaj resztę składników i zagnieć ciasto. Ciasto może mieć porowatą strukturę, ale to nic nie szkodzi. Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 1 cm, szklanką lub kubkiem o śred. 8 cm wykrawaj koła, środek wykrój nakrętką od napoju, np. od wody mineralnej.
2.Do garnka wlej olej, powinien być na wyskości ok. 10 cm od dna. Rozgrzej go. Wkładaj oponki i smaż. Moje smażyłam po 4 sztuki na raz, ale to zależy jakiej szerokości garnek użyjecie. Oponki nie mogą się posklejać ani dotykać dna. Smaż z każdej strony aż się zrumienią i przewracając tylko raz, ok. 2-3 minuty na stronę. Wykładaj na papierowy ręcznik. Zostaw do ostudzenia.
3.Czekoladę i olej rozpuść razem w kąpieli wodnej. Jeszcze ciepłą polewaj oponki i posypuj ozdobami cukrowymi.
Porady
Oponki możemy posypać też cukrem pudrem lub polać zwykłym lukrem.
Komentarze