Oponki serowe z migdałami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Lekkie, puchate a z wierzchu chrupiące oponki z dodatkiem białego sera i mielonych migdałów. Robi się je bardzo szybko i też szybko znikają.

  • 30 min

Składniki:

  • 200 g mąki orkiszowej jasnej (można użyć pszennej)
    1,5 łyżeczki sody
    50 g mielonych migdałów
    250 g twarogu półtłustego
    80 g cukru pudru
    2 żółtka
    100 g jogurtu naturalnego
    1 łyżeczka octu

    0k. 1/2 l oleju do smażenia

    Polewa:
    100 g białej czekolady
    1 łyżeczka oleju
    kolorowa posypka cukrowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Obwarzanki Ciasta Desery Pączki Oponki

Oponki serowe z migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wycinanie oponek 1. Mąkę i sodę przesiej do miski, dodaj migdały, wkrusz twaróg, dodaj resztę składników i zagnieć ciasto. Ciasto może mieć porowatą strukturę, ale to nic nie szkodzi. Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 1 cm, szklanką lub kubkiem o śred. 8 cm wykrawaj koła, środek wykrój nakrętką od napoju, np. od wody mineralnej.
  • Smażenie oponek 2. Do garnka wlej olej, powinien być na wyskości ok. 10 cm od dna. Rozgrzej go. Wkładaj oponki i smaż. Moje smażyłam po 4 sztuki na raz, ale to zależy jakiej szerokości garnek użyjecie. Oponki nie mogą się posklejać ani dotykać dna. Smaż z każdej strony aż się zrumienią i przewracając tylko raz, ok. 2-3 minuty na stronę. Wykładaj na papierowy ręcznik. Zostaw do ostudzenia.
  • 3. Czekoladę i olej rozpuść razem w kąpieli wodnej. Jeszcze ciepłą polewaj oponki i posypuj ozdobami cukrowymi.

Porady

Oponki możemy posypać też cukrem pudrem lub polać zwykłym lukrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Sylwester Karnawał Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować