Nadziewane obwarzanki

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Prosty przepis a niebanalny efekt. Drożdżowe obwarzanki z farszem z suszonych grzybów i kiszonej kapusty. Doskonała przekąska wigilijna i sylwestrowa.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto
    4 szkl mąki
    1-1,5 szkl śmietany 18%
    1/3 kostki margaryny
    50 g drożdży
    1/4 szkl ciepłej wody
    1 łyżeczka soli
    1 jajko
    1/2 łyżeczki cukru

    Farsz
    500 g kiszonej kapusty
    1 szkl suszonych grzybów
    1 cebula
    sól
    pieprz

    Dodatkowo
    1 jajko
    mak do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Obwarzanki

Nadziewane obwarzanki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z cukrem i około 2 łyżkami mąki. Zostawiamy do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, śmietanę, sól i zaczyn. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce.
  • 2. Grzyby namaczamy dzień wcześniej. Gotujemy do miękkości. Kapustę płuczemy, również gotujemy do miękkości. Odciskamy z nadmiaru wody i mielimy przez maszynkę razem z grzybami i cebulą. Doprawiamy solą oraz pieprzem.
  • 3. Ciasto dzielimy na kilka części. Każdą wałkujemy na grubość około 5 mm. Wycinamy paski o szerokości 3 cm i długości 10 cm. Na środek kładziemy farsz, możliwie jak najwięcej. Składamy wzdłuż długości, delikatnie zlepiamy brzegi. Następnie łączymy oba końce doklejając i ewentualnie dokładamy jeszcze odrobinę farszu aby obwarzanki były równe. Odwracamy je " do góry nogami" i robimy dookoła małą falbankę. Gotowe obwarzanki smarujemy jajkiem i posypujemy makiem. Pieczemy około 25 minut w 180 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Grzyby Kapusta Mak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować