Obwarzanki karnawałowe

1 (2 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Bardzo szybko zniknęły z tacy. Polecam!

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 5 dkg drożdży
    1 łyżeczka cukru
    4łyżki wody
    Ciasto:
    2 jajka
    3 czubate łyżki cukru
    szczypta soli
    8 dkg masła
    230 ml mleka
    50 ml amaretto
    50 dkg mąki
    olej do smażenia
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

1 (2 ocen)

Zobacz również:

Obwarzanki Desery

Obwarzanki karnawałowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Obwarzanki karnawałowe 1. Drożdże wymieszać z cukrem i wodą ciepłą, odstawić do wyrośnięcia
  • Obwarzanki karnawałowe 2. Jajka zmiksować z cukrem na puszysto.
  • Obwarzanki karnawałowe 3. Masło rozpuścić, przestudzić. Następnie dodać sól, masło, amaretto, ciepłe mleko, rozczyn i porcjami mąkę. Miksować mikserem. Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia.
  • Obwarzanki karnawałowe 4. Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, rozwałkować na grubość 2 mm . Szklanką wycinać krążki a w nich dziurki kieliszkiem.
  • Obwarzanki karnawałowe 5. Obwarzanki wrzucać na rozgrzany olej. Smażyć na złoty kolor, osączyć, wystudzić. Posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować